Samsung is grootste chipbakker ter wereld

Chip

Niet Intel, maar Samsung is de grootste producent van chips ter wereld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Gartner. Volgens de marktonderzoekers heeft de totale wereldmarkt voor chips de grens van vierhonderd miljard dollar overschreden.

Het was vooral een grote groei in de markt voor geheugenchips die de chipindustrie een duw gaf, zegt Gartner. In 2017 was de totale markt 420,4 miljard dollar aan omzet waard, een stijging van ruim 20 procent tegenover de 345,9 miljard van 2016. De geheugenchips namen daarvan honderddertig miljard voor hun rekening. In niet-geheugenchips zat ‘maar’ iets meer dan negen procent groei, daar bedroeg de omzet 290 miljard dollar.

De grootste chipproducent ter wereld was vorig jaar Samsung, het concern kon voor net geen 60 miljard dollar aan chips slijten en haalde daarmee een marktaandeel van 14,2 procent. Met 58,7 miljard dollar is het Amerikaanse Intel op achtervolgen aangewezen, hun marktaandeel tikte af op precies 14 procent. SK Hynix, Micron Technology en Qualcomm maken de top-vijf rond, maar op een flinke afstand. De omzet van de nummer drie SK Hynix (26,3 miljard) bedraagt bijvoorbeeld nog niet de helft van die van Intel. Daarna volgen Broadcom, Texas Instruments, Toshiba, Western Digital en NXP.

Volgens Gartner is de groei in de markt voor geheugenchips zo groot dat het aanbod de vraag niet kan volgen, wat leidt tot stijgende prijzen. In ongeveer alle segmenten en sectoren (industrie, automotive,…) is de vraag naar chips groot. Ook de hausse in ‘Internet of Things’ begint zijn vruchten af te werpen: de markt voor chips voor draadloze connectiviteit kon een groei voorleggen van meer dan 19 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-24T10:05:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.