Britse waakhond klaagt ex-bestuurders Autonomy aan

rechtspraak

De Financial Reporting Council, de Britse boekhoud-waakhond, heeft een klacht ingediend tegen de auditeurs en twee voormalige financiële toplui van Autonomy. Dat meldt Reuters. Het softwarebedrijf Autonomy werd in 2011 aan HP verkocht voor elf miljard dollar.

De FRC zegt dat de klacht tegen Deloitte en de directieleden zal afgehandeld worden door zijn eigen Tribunal. Dat tribunaal kan ongelimiteerde boetes opleggen aan individuen en bedrijven en mensen een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen.

De affaire is een uitloper van de veroordeling van de voormalige cfo van Autonomy, Sushovan Hussain. Die stond vorige maand in de Verenigde Staten voor de rechter omdat hij, vlak voor de verkoop, de waarde van Autonomy oppompte door frauduleuze praktijken.

HP kocht Autonomy om sterker te staan in software, maar nauwelijks een jaar later moest het bedrijf al twee derde van de overnamewaarde afschrijven. Volgens HP werd het bij de verkoop bedrogen en waren de financiën van Autonomy en zijn groeiperspectieven lang niet zo rooskleurig als het bedrijf liet uitschijnen.

Ook bij de FRC loopt Hussain in het vizier, samen met enkele toplui van Deloitte. Zij zouden roekeloos en oneerlijk gehandeld hebben, onder meer bij het opstellen van de boeken van 2009 en 2010. HP heeft altijd volgehouden dat Autonomy valse verkopen inboekte en met sommige resellers samenwerkte om de cijfers te vervalsen.

Deloitte heeft al aangegeven dat het volledig met het onderzoek zal meewerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-01T11:13:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.