PC-markt knoopt weer aan met groei

PC Personal computer

In het tweede kwartaal van dit jaar is de markt voor pc’s gegroeid met 1,4 procent. Het is de eerste keer in zes jaar dat de afzet van computers stijgt als kwartalen jaar op jaar vergeleken worden.

Zowat alle regio’s in de wereld konden vergeleken met 2017 groei voorleggen. De resultaten mogen dan wel een opsteker zijn voor de pc-branche, van een echt herstel van de markt is nog wel geen sprake, aldus Gartner.

In totaal werden in het tweede kwartaal wereldwijd iets meer dan 62 miljoen pc’s verkocht. Het Chinese Lenovo wist dit kwartaal wereldwijd de meeste machines te verschepen, zo’n 13,6 miljoen exemplaren, goed voor een marktaandeel van bijna 22 procent. Op de tweede plaats volgen HP, met praktisch dezelfde getallen, en Dell, goed voor 10,4 miljoen stuks en 16,8 procent marktaandeel. Apple en Acer ronden de top-5 af.

In West-Europa bedroeg de totale afzet van pc’s zo’n 17,4 miljoen stuks, een toename van 1,3 procent. De vraag naar professionele machines was vooral groot in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar de groeiregio blijft Eurasia, met landen als Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

De groei in het tweede kwartaal werd vooral gedreven door zakelijke gebruikers, want in het consumentensegment was er juist een daling. Bij de consumenten wordt de nood voor computers almaar kleiner omdat ze veel zaken afhandelen met hun smartphones. In het zakelijke segment konden de fabrikanten nog profiteren van de upgradecyclus naar Windows 10, maar over twee jaar zal ook die over zijn hoogtepunt zijn, waarschuwt Gartner. Het is de vraag hoe pc-fabrikanten dan de groei zullen kunnen vasthouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-13T14:30:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.