IBM gedagvaard omdat het oudere werknemers ontslaat

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Een Amerikaanse advocate heeft een ‘class action’-rechtszaak aangespannen tegen IBM omdat het bedrijf systematisch oudere werknemers op straat zou zetten. Dat schrijft Bloomberg. De advocate heeft eerder ook al arbeidszaken aangespannen tegen Uber, Amazon en Google.

De rechtszaak werd eerder deze maand ingediend door Shannon-Liss Riordan bij een rechtbank in Manhattan. Riordan vertegenwoordigd drie voormalige werknemers van IBM die zeggen dat het bedrijf hen gediscrimineerd heeft omdat ze ontslagen zijn vanwege hun leeftijd.

‘De laatste jaren heeft IBM systematisch oudere mensen ontslagen om de werknemerspopulatie te verjongen’, zo claimen de initiatiefnemers. Ze steunen daarbij sterk op een artikel van Propublica van maart waarin staat dat Big Blue in de laatste zes jaar meer dan twintigduizend mensen ouder dan veertig de laan heeft uitgestuurd. Propublica is een Amerikaanse vzw (vereniging zonder winstoogmerk) die aan onderzoeksjournalistiek doet.

IBM wordt daarnaast ook onderzocht door de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission (EEOC). Zij heeft verschillende klachten over het bedrijf gebundeld in een overkoepelend onderzoek. De EEOC wil hierover verder geen commentaar geven.

IBM zelf ontkent de beschuldigingen en zegt dat veranderingen in het aantal werknemers vooral te maken hebben met skills en niet met leeftijd. Het bedrijf wijst er ook op dat de gemiddelde leeftijd van zijn werknemers niet veranderd is.

Als de rechter de class action-zaak laat doorgaan, kan dit voor IBM een lange en dure strijd worden die kan resulteren in het betalen van honderden miljoenen dollars schadevergoeding aan voormalige werknemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-18T15:12:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.