Medestichter Microsoft Paul Allen is overleden

Paul Allen tijdens een vliegtuigshow in 2013. Foto: Miles Harris.

Paul Allen, samen met jeugdvriend Bill Gates oprichter van softwarereus Microsoft, is gisteren op 15 oktober 2018 in zijn woonplaats Seattle overleden. Allen, die tot 2000 betrokken bleef bij het bedrijf, werd 65 jaar jaar.

Begin deze maand werd bekend dat de multimiljardair en filantroop wederom getroffen was door non-hodgin, een zeer agressieve vorm van kanker. Ondanks dat hij nog goede hoop uitsprak in de ‘medische kennis en kunde van nu’ heeft Allen de strijd tegen de ziekte verloren.

Micro-Soft

De twee oprichters van wat eerst nog Micro-Soft heette leerden elkaar kennen op de middelbare school in Seattle. Beiden stopten voortijdig met hun universitaire studie en richten een startup op die later zou verworden tot een miljardenbusiness. Allen was de technische man, Gates zag de commerciële potentie.

Het eerste product van het bedrijf was de programmeertaal MS-Basic voor de Altair 8800, een computer met een frequentie van 2MHz en een geheugen van 256 byte. Deze computer wordt gezien als de eerste pc. De grote doorbraak kwam echter in 1980 toen Microsoft de opdracht kreeg van computerfabrikant IBM om een besturingssysteem te maken voor hun pc’s. Dit systeem werd bekend onder de naam Disk Operating System (DOS), maar is niet door de heren zelf bedacht. Ze kochten het systeem, dat was ontwikkeld door Tim Paterson, voor vijftigduizend dollar van Seattle Computer Products. Ze verfijnden het product en doopten het MS-DOS, dat uiteindelijk transformeerde naar Windows. Allen trad in 1983 al terug als vicepresident van Microsoft. De medestichter bleef nog wel tot 2000 lid van de raad van bestuur van het bedrijf.

‘Zonder Allen was er geen pc geweest’

In een verklaring liet Bill Gates weten kapot te zijn van het overlijden van een van zijn oudste en dierbaarste vrienden. ‘Sinds onze eerste dagen samen op de middelbare school, de creatie van Microsoft en de gezamenlijke filantropische projecten van de afgelopen jaren, was Paul een echte partner en een dierbare vriend. Pc’s zouden niet bestaan zonder hem. (…) Hij verdiende veel meer tijd, maar zijn bijdragen aan de wereld van technologie en filantropie zullen doorleven voor de komende generaties. Ik ga hem enorm missen.’

Ook huidig Microsoft-ceo Satya Nadella noemt de bijdragen van Allen aan het bedrijf, de it-industrie en de maatschappij onmisbaar. 'Als mede-oprichter van Microsoft creëerde hij magische producten, ervaringen en instituties en veranderde hiermee de wereld. Ik heb veel van hem geleerd, zijn nieuwsgierigheid en streven naar hoge kwaliteit blijft mijzelf en ons allemaal bij Microsoft inspireren.' 

Filantroop en sport- en filmliefhebber

Allen stond bekend om zijn vele giften aan goede doelen en zijn investeringen in sportclubs. Hij richtte een investeringsmaatschappij op die geld investeerde in ruimtevaart, kernenergie en wetenschap. 

In september 2003 startte hij een wetenschapscentrum op om onderzoek te doen naar de werking van de hersens van mensen. Verder stichtte hij in 2014 een onderzoekscentrum over kunstmatige intelligentie. Kort daarna volgde een centrum dat onderzoek doet naar menselijke cellen. Daarnaast participeerde hij in de Bill & Melinda Gates Foundation.

Allen was ook eigenaar van meerdere sportteams zoals de American footballclub Seattle Seahawks en het voetbalteam Seattle Sounders. Films waren eveneens een passie van hem; via zijn bedrijf Vulcan was Allen eigenaar van een filmproductiemaatschappij. Samen met zijn zus Jody Allen produceerde hij verschillende films waarmee hij meerdere malen in de prijzen viel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-16T08:09:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.