Europese tech-taks voorlopig geblokkeerd

Europa

De plannen van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire om een Europese belasting in te voeren op technologiebedrijven, blijft voorlopig dode letter. Ministers uit Denemarken, Ierland en Zweden willen het voorstel in zijn huidige vorm niet steunen, schrijft Bloomberg. Italië overweegt eigen maatregelen.

Het plan van Le Maire voorziet in een heffing van drie procent op de Europese verkopen van bedrijven als Amazon, Google en Facebook. Om de nieuwe belastingwet goed te keuren, is echter wel unanimiteit onder alle landen vereist. Ierland, dat traditioneel veel Amerikaanse techbedrijven huisvest, staat op de rem en ook Duitsland vreest een escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Le Maire had al aangekondigd dat hij toegevingen wilde doen aan tegenstanders die willen wachten op een globale takswet, in plaats van een Europese. De invoering zou daarom uitgesteld worden tot 2021.

Eigen maatregelen

Een aantal landen neemt nu al eigen maatregelen, waardoor er fragmentatie in het Europese fiscale beleid dreigt te ontstaan. Italië heeft aangekondigd dat het zelf belastingen gaat heffen als er geen schot in de zaak komt en ook Spanje en het V.K. overwegen stappen in die richting.

Voor de EU is de wet dansen op een slappe koord. Europa wil enerzijds voldoende bedrijven blijven aantrekken, maar moet anderzijds ook iets doen aan de populaire opvatting dat veel techbedrijven geen eerlijke belastingen betalen. Traditionele belastingwetten weten vaak geen blijf met bijvoorbeeld wereldwijd opererende bedrijven die toch geen fysieke aanwezigheid hebben in bepaalde landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-07T11:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.