It-branche koploper bij student-ondernemers

Eén op zeven student-ondernemers werkt in it

Studenten

Steeds meer studenten kiezen voor het statuut van student-zelfstandige. Sinds de invoering van het nieuwe statuut begin vorig jaar verdubbelde het aantal student-zelfstandigen. De it-sector voert de lijst aan. Eén op zeven student-ondernemers werkt in it.

De cijfers komen van Liantis, dat zich specialiseert in startende zelfstandigen. Sinds de oprichting van het nieuwe statuut in januari 2017 blijft het aantal elk kwartaal toenemen. Vooral mannen combineren studeren met ondernemen. Het nieuwe statuut dat ondernemen aantrekkelijker maakt voor studenten dankzij een voordelige bijdrageregeling slaat aan. Student-zelfstandigen die op jaarbasis minder dan €13.550,50 (na aftrek van beroepskosten) inkomsten hebben, betalen geen of beperkte bijdragen.

Top 5

Opmerkelijk is dat de it-sector met een behoorlijke voorsprong de lijst aanvoert van domeinen waar student-ondernemers in actief zijn. Veel studenten zien it dus als opstap naar hun latere job of zaak. De top 5 beroepscategorieën in het derde kwartaal van 2018 waren:

1.     It-beroepen (webontwikkelaar, it-consulent, computeroperator,…): 14 procent
2.     Horecaondernemers: 10 procent
3.     Kunstberoepen (muzikant, model, producer, dj,…): 8 procent
4.     Privé-onderwijzers: 6 procent
5.     Beeld- of grafische beroepen (fotograaf, grafisch ontwerper,…): 6 procent

Ondanks de toename, zouden de voorwaarden beter kunnen zodat nog meer studenten van de gunstige regeling gebruik kunnen maken. 'De studenten moeten heel wat documenten opvragen bij de onderwijsinstellingen. Ze moeten onder meer kunnen aantonen dat ze per schooljaar minstens voor 27 studiepunten ingeschreven zijn én dat ze regelmatig de lessen volgen.  Omdat hogescholen en universiteiten al heel wat administratie hebben, verloopt dat vaak moeilijk', vindt Joost Van Hove van Liantis.

Nochtans is het wel belangrijk dat ze die documenten op tijd bezorgen aan hun sociaalverzekeringsfonds. 'Anders lopen ze het risico om als zelfstandige in hoofdberoep gezien te worden. Dan moeten ze veel hogere sociale bijdragen betalen.' 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-15T10:42:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.