Nieuwe it-projecten bij federale overheid vallen stil

Rood stoplicht

De ontwikkeling van innovatieve it-projecten op de afdeling ‘Digitale Transformatie’ valt zo goed als volledig stil omdat de overheidsbegroting niet goedgekeurd is. Daardoor ontloopt het 26 miljoen euro.

Terwijl Proximus-ceo Dominique Leroy door woelig water vaart, omdat ze voluit voor de digitale transformatie kiest, moeten alle innovatieve projecten bij de federale overheid on hold gezet worden. Minister Alexander De Croo, tot voor kort verantwoordelijk voor digitalisering bij de federale overheid, was erin geslaagd om het budget van het directoraat-generaal Digitale Transformatie (het vroegere Fedict) te verdubbelen van vijftien tot dertig miljoen euro. Daarbovenop kwam nog eens elf miljoen euro om allerlei digitale initiatieven zoals te ondersteunen.

Die bijkomende vijftien en elf miljoen euro stonden ook in de begroting van 2019 ingeschreven, maar omdat de N-VA uit de federale regering stapte, werd die begroting niet goedgekeurd. Ook de benoeming van een nieuwe topman van de afdeling ‘Digitale Transformatie’ hoort niet bij tot de taak van een regering in lopende zaken.

Ben Smeets, die het directoraat-generaal sinds twee jaar leidt, vindt het een bijzonder pijnlijke situatie. Hij is erin geslaagd om allerlei nieuwe initiatieven op gang te zetten met een team van zo’n honderd man, waarvan de helft externe consultants van toeleveranciers. 'Sommige projecten zitten in hun laatste fase maar kunnen nu niet uitgevoerd worden omdat er geen financiering is. De externen moeten teruggestuurd worden.'

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet. De nieuwe minister Philippe De Backer (VLD, net zoals Decroo) zit er ook bijzonder mee verveeld. 'We zullen moeten knokken voor elke euro. Ik hoop de komende weken de nodige budgetten te vinden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-16T10:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.