Chinezen hebben grote honger naar chips

Van de tien bedrijven die wereldwijd de meeste chips inslaan, komen er nu vier uit China. Dat zegt marktonderzoeksbureau Gartner. In 2018 werd er in totaal voor bijna 477 miljard dollar aan chips verhandeld.

Samsung en Apple blijven, net zoals in 2017, de twee bedrijven die het meeste chips inslaan voor hun producten, maar het duo begint de hete adem van Chinese concurrenten te voelen. Ook opmerkelijk: Samsung en Apple kochten in 2018 17,9 procent van het totale volume op. Dat is 1,6 procent minder dan een jaar voordien. Bij de rest van de top-10 steeg de afname van silicium echter, van 39,4 naar 40,2 procent.

‘In de top-10 voor 2018 staan nu vier Chinese fabrikanten: Huawei, Lenovo, BBK en Xiaomi’, zegt Masatsune Yamaji, analist van Gartner. ‘In 2017 waren dat er nog maar drie. Huawei verhoogde zijn chipuitgaven in een klap met 45 procent, waardoor het over Dell en Lenovo naar de derde plaats sprong.’

Acht van de tien bedrijven uit de top blijven dezelfde: Kingston Technology en Xiaomi vervangen LG en Sony. Xiaomi stijgt zelfs acht plaatsen, van achttien naar tien.

De grote Chinese smartphone-producenten hebben allen hun marktpositie kunnen versterken en waarschijnlijk zal hun uitgavepatroon in 2019 blijven stijgen, zo voorspelt Gartner. 'Voor de chipfabrikanten kan dat betekenen dat hun marges dalen, omdat de Chinezen domineren. Een andere marktfactor die speelt, is de prijszetting van geheugenchips. Die lag de laatste twee jaar hoog, maar is aan het dalen. Al zal het effect hiervan minder uitgesproken zijn', aldus het marktonderzoeksbureau. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-04T15:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.