Ex-financieel directeur Autonomy krijgt vijf jaar cel

De voormalige cfo van het Britse softwarebedrijf Autonomy is in de VS tot vijf jaar cel veroordeeld. De jury bevond hem schuldig aan 11,1 miljard dollar fraude bij de verkoop van Autonomy aan HP, in 2011. Dat meldt Reuters.

De 55-jarige Sushovan Hussain moet bovendien vier miljoen dollar boete betalen en ruim zes miljoen dollar terugbetalen. Hussain moet voor dezelfde zaak ook terechtstaan in een burgerlijke zaak in Londen, samen met ex-ceo Mike Lynch. In die zaak eist HPE vijf miljard dollar terug. Die zaak is begonnen in maart en zal waarschijnlijk verschillende maanden in beslag nemen.

Hussain en Lynch werden ervan beschuldigd de omzet van Autonomy kunstmatig te hebben opgeblazen zodat HP te veel voor het bedrijf zou betalen. Ze gebruikten daarvoor vervalste contracten en andere vormen van boekhoudfraude.

De openbare aanklager had aanvankelijk twaalf jaar cel geëist, Hussain advocaten gingen voor één jaar en één dag. Het werd uiteindelijk vijf jaar. Op 15 juni wordt Hussain in de gevangenis verwacht.

De overname van Autonomy door HP werd bekokstoofd door toenmalig ceo Leo Apotheker die de printer- en computerafdeling van het bedrijf wilde aanvullen met software, waar de marges hoger liggen. HP moest op de hele affaire uiteindelijk bijna negen miljard dollar afschrijven.

Ook ceo Lynch wordt nog voor de rechter verwacht, net als vice-president of finance Stephen Chamberlain. De advocaten van Lynch zeggen dat hij niks fout heeft gedaan en schuiven de verantwoordelijkheid in de schoenen van HP. Ook Chamberlain pleit onschuldig te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-14T10:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.