Omzet Huawei stijgt ondanks Amerikaanse sancties

stand op MWC 2019

De Chinese telecomfabrikant Huawei heeft een flink hogere omzet gedraaid in het eerste halfjaar van 2019, ondanks de sancties de president Trump tegen het bedrijf heeft afgekondigd.

Huawei wist een omzet van ruim 401 miljard yuan te draaien in de eerste zes maanden van dit jaar of 52,3 miljard euro. Dat is een stijging van ruim 23 procent tegenover dezelfde periode in 2018. De nettowinstmarge tikte af op 8,7 procent of 4,5 miljard euro.

Huawei wist zo’n 118 miljoen smartphones te verkopen in deze periode, een stijging van 24 procent. Ook de afzet van pc’s, tablets en wearables steeg. Zeker in China kon het bedrijf zijn marktaandeel vergroten, ten nadele van concurrenten als Oppo en Vivo, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Huawei heeft nu 38 procent van de Chinese markt in handen, veel meer dan Oppo (18 procent), Vivo (18 procent), Xiaomi (12 procent) en Apple (6 procent). China is nu goed voor bijna twee derde van de totale gsm-verkoop van Huawei. Dat is het hoogste cijfer sinds 2013 en zeker opmerkelijk omdat de Chinese gsm-markt al negen kwartalen op rij aan het krimpen is.

In de afdeling ‘Enterprise’ haalde Huawei een omzet van iets meer dan 41 miljard euro. Die afdeling houdt zich onder meer bezig met clouddiensten, IoT, datacenters en kunstmatige intelligentie. De ‘Carrier business’ (mobiele netwerken en netwerkapparatuur) was goed voor een omzet van 191 miljard euro. Huawei zegt nu al vijftig contracten voor 5G-netwerken binnen te hebben, achtentwintig daarvan worden in Europa uitgevoerd. 

Als private onderneming is Huawei niet verplicht met gedetailleerde cijfers naar buiten te komen, maar de laatste tijd is het bedrijf gedetailleerder dan ooit in zijn financiële informatie. De impact van het Amerikaanse handelsverbod dat Huawei aangesmeerd kreeg, had ‘een bepaalde impact op de ontwikkeling, maar de scope is controleerbaar’, zo citeert de Britse krant The Telegraph Huawei-voorzitter Liang Hua.

De sancties tegen Huawei (waarbij het bedrijf geen handel mocht drijven met Amerikaanse leveranciers als Google en Qualcomm) zijn nu afgezwakt tot 19 augustus en president Trump heeft laten verstaan dat hij de maatregelen nog verder wil verlichten. Details daarover zijn er echter nog niet. Of Huawei in de toekomst bijvoorbeeld nog het Android-besturingssysteem zou blijven gebruiken, is nog altijd niet duidelijk. ‘Dat hangt van de VS af’, aldus het bedrijf. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-30T11:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.