Fujitsu steunt Belgische zonneracers

zonnewagen zonne-energie

Copyright Bridgestone World Solar Challenge.

It-specialist Fujitsu heeft een partnership gesloten met het Agoria Solar Team, het Belgische team dat deelneemt aan de Bridgestone World Solar Challenge, een race voor wagens op zonne-energie. Fujitsu ondersteunt het team met data-analyse.

Naar tweejaarlijkse gewoonte startte de Bridgestone World Solar Challenge op 13 oktober in Australië. De deelnemers, studenten uit het hoger onderwijs uit dertig verschillende landen, rijden in vijf dagen van Darwin naar Adelaide, een wedstrijd van zo’n drieduizend kilometer. De raceauto’s maken enkel gebruik van zone-energie. Dit jaar nemen 98 teams deel. Het Belgische team is al sinds september in Australië om de wagen intensief te testen en klaar te stomen.

Fujitsu ondersteunt de studenten via data-analyse. Tijdens de testritten en de wedstrijd genereert de wagen namelijk hopen data. De correcte interpretatie van de gegevens wordt, ook in autowedstrijden, steeds belangrijker. Het zou kunnen dat het winnende team de gecollecteerde data op de beste manier inzet om zijn wedstrijdstrategie optimaal af te stemmen op de omstandigheden.

Voor de race hadden Fujitsu en het Agoria Solar Team een co-creatieworkshop waarin twee usecases voor de data-analyse gedefinieerd werden: hoe verbeteren we de oriëntatie van de zonnecellen op de wagen en hoe maken we optimaal gebruik van de elektriciteit om de autonomie van de batterij te verbeteren?

Het team zal samen met Fujitsu werken op deze twee onderwerpen. Zij vertrouwen daarbij op de Digital Annealer van Fujitsu. Dit platform is geïnspireerd op quantumcomputing en kan grootschalige combinatorische optimalisatieproblemen oplossen, iets wat traditionele computers niet kunnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-15T11:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.