Gartner ziet it-uitgaven weer groeien

Investering dollar groei

Tegen 2020 zullen de uitgaven aan it in de EMEA-regio aftikken op 798 miljard dollar. Dat is 3,4 procent meer dan in 2019, zo denkt het marktonderzoeksbureau Gartner.

Wordt 2020 het kanteljaar na drie jaren van dalende cijfers? John Lovelock, research vicepresident bij Gartner is ervan overtuigd. ‘De dalende euro en de dalende waarde van het pond tegenover de euro, wat deels met de Brexit had te maken, heeft de it-uitgaven naar beneden geduwd’, zegt hij. ‘En het zorgde voor stijgende lokale prijzen voor hardware. 2020 wordt het jaar van de terugslag, nu de Brexit waarschijnlijk afgehandeld wordt en de druk op de munten afneemt.’ 

Voor de uitgaven aan Devices (pc’s, tablets en smartphones) gaat deze theorie alvast niet op. Na een daling van bijna elf procent in 2019, ziet Gartner de uitgaven in 2020 nog eens met 1,3 procent afkalven. De andere categorieën kunnen wel allemaal groeien optekenen volgend jaar.

Communication Services blijft min of meer stabiel met een groei van 0,7 procent, bij Data Center Systems bedraagt de aanwas 2,1 procent. Veruit de twee grootste stijgers zijn It Services (+5,3 procent) en vooral Enterprise Systems dat 9,2 procent vooruitgaat. 

In absolute cijfers is It Services volgend jaar de grootste categorie met bijna 298 miljard. Daarna volgen Communication Services (223 miljard), Enterprise Software (119 miljard) en Devices (bijna 115 miljard). Data Centre Systems is de benjamin met 43 miljard. 

Cloud

De overstap die veel bedrijven maken naar de cloud en de bijhorende uitgaven, belicht Gartner ook apart. Deze zijn in 2020 goed voor ruim 140 miljard dollar. De VS zijn goed voor de helft van dat bedrag. Hun uitgaven stijgen ook met ruim vijftien procent in 2020. Daarna komt, op een afstand, het VK met 16,6 miljard. De EMEA in zijn geheel is goed voor 57,7 miljard in 2020. Dit jaar is dat vijftig miljard. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-07T10:15:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.