Omzet uit chips daalde stevig in 2019

Chip

De wereldwijde omzet uit de verkoop van computerchips klokte in 2019 af op 418,3 miljard dollar. Dat is bijna twaalf procent minder dan in 2018, zo berekende marktonderzoeksbureau Gartner. Intel pakte wel terug de kopplaats af van het Zuid-Koreaanse Samsung als grootste fabrikant.

Samsung was in 2018 en 2017 de grootste chipfabrikant, vooral door zijn activiteiten in geheugenchips. Het is echter net dat marktsegment dat vorig jaar klappen kreeg, zegt Gartner. Daardoor werd Intel opnieuw de grootste chipfabrikant ter wereld.

Binnen het segment van de geheugenchips waren het vooral dram-chips die een opdoffer kregen. Dat komt volgens Gartner door een overaanbod op de markt dat al eind 2018 begon en tot in 2019 voelbaar was. Dat overaanbod werd vooral veroorzaakt door een dalende vraag uit de hyperscale-markt.

Intel draaide in 2019 een omzet van 65,8 miljard dollar uit chips en had een marktaandeel van 15,7 procent. Samsung tikte af op 52,2 miljard en 12,5 procent marktaandeel. Beide spelers moesten omzetverlies slikken, maar dat van Samsung (-29,1 procent), was stukken groter dan dat van Intel (-0,7 procent). Het omzetverlies van Intel was vooral te wijten aan een vertraging van de server-markt, leveringsproblemen en de verkoop van de modemdivisie aan Apple in het laatste kwartaal van 2019.

Op de derde plaats staat SK Hynix met 22,4 miljard dollar en 5,4 procent. Micron Technology en Broadcom maken de top-5 rond. Daarna volgen Qualcomm, Texas Instruments, ST Microelectronics, Kioxia (Toshiba) en NXP.

Voor 2020 verwacht Gartner dat de mark van halfgeleiders opnieuw aantrekt, nu de al te grote voorraden weer zijn weggewerkt. Ook de Amerikaans-Chinese handelsoorlog die minder erg lijkt te worden dan eerst ingeschat, helpt mee. Gartner wijst er wel op dat Chinese bedrijven als Huawei, die niet meer met Amerikaanse chipleveranciers mogen handelen, op zoek zullen gaan naar alternatieve leveranciers. Dat kan de markt in 2020 nog door mekaar schudden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-14T14:42:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.