IBM kan weer groeicijfers voorleggen

Na vijf opeenvolgende kwartalen van omzetdalingen kondigt IBM in het laatste kwartaal van zijn boekjaar nog eens een (bescheiden) stijging aan. Met dank aan zijn cloud-activiteiten. Voor 2020 belooft Big Blue beterschap.

Over heel 2019 draaide IBM een omzet van iets meer dan 77 miljard dollar, dat is in vergelijking met 2018 een daling van zo’n drie procent, toen lag de omzet op 79,6 miljard dollar. Onder de streep tikte de nettowinst af op bijna 8,8 miljard tegenover ruim 9,4 miljard een jaar eerder.

Desondanks ging het IBM-aandeel er wel bijna vijf procent op vooruit omdat het bedrijf wel betere cijfers over het laatste kwartaal had meegebracht en omdat het goede vooruitzichten beloofde voor 2020. Over het laatste kwartaal was er een omzetstijging van 0,1 procent tot 21,8 miljard dollar.  

De omzet uit cloud en ai-software (nu inclusief het overgenomen Red Hat) steeg met bijna negen procent naar meer dan zeven miljard. Red Hat op zich droeg meer dan een half miljard bij tot de verkoop van IBM-software. Over heel 2019 ging de inkomsten uit de cloud er met elf procent op vooruit.

Ook de nieuwe mainframe-lijn, de IBM Z, lijkt het goed te doen, met een omzetstijging van zestien procent. Ook de afdeling opslagsystemen vertoonde groei, maar ‘technological services’ en ‘business services’ moesten dan weer terrein prijsgeven.

Voor 2020 verwacht Big Blue een winst per aandeel van minstens 13,35 dollar per aandeel en een vrije kasstroom van zo’n 12,5 miljard dollar. In 2019 bedroeg de winst per aandeel zo’n 12,81 dollar. Een omzetverwachting is niet meegedeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-22T09:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.