Meer omzet, minder winst voor Cognizant

Cognizant

De Amerikaanse it-dienstverlener Cognizant heeft in zijn boekjaar 2019 meer omzet geboekt, maar daar minder winst aan over gehouden. Medeoprichter en ex-ceo Francisco D’Souza, die nog verbonden was aan de raad van bestuur, verlaat het bedrijf.

De omzet van Cognizant tikte af op 16,8 miljard dollar, een stijging van 5,2 tegenover het vorige jaar. Dat is iets meer dan Cognizant zelf had voorspeld. Onder de streep boekte het bedrijf uit New Jersey een nettowinst van 1,8 miljard dollar. Dat was in 2018 nog 2,1 miljard. De operationele marge daalde van 18,1 naar 16,6 procent.

De omzet van klanten uit de financiële sector groeide met 1,2 procent aan en is nu goed voor 34,3 procent van het zakencijfer. Healthcare groeide met 1,6 procent en neemt nu 28,5 procent voor zijn rekening. Die laatste afdeling werd vorig jaar in de zomer versterkt door de overname van Zenith Technologies.

Vorig kwartaal kondigde Cognizant aan dat het een nieuw strategisch plan vooropstelt dat ‘Fit for Growth’ is gedoopt. Dit omvat nieuwe strategische investeringen en maatregelen om de kosten onder controle te houden. Voor het volgend boekjaar gaat de onderneming uit van een omzetgroei van 2 tot 4 procent. ‘We gaan 2020 met hernieuwde kracht en optimisme tegemoet’, zo zei ceo Brian Humpries.

Tegelijk met de cijfers maakte Cognizant ook bekend dat Brian D’Souza zijn zitje in de raad van bestuur opgeeft. Vinita Bali komt als onafhankelijk bestuurder zetelen; hij was tussen 2005 en 2014 ceo van Brittannia Industries. D’Souza was in 1994 de medeoprichter van Cognizant en bekleedde tussen begin 2007 en maart 2019 de functie van ceo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-07T10:44:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.