Ook Ericsson haakt af voor Mobile World Congress

Annulering uit angst voor coronavirus; Holland Paviljoen gaat vooralsnog door

Entree van MWC 2019

Ericsson heeft besloten niet deel te nemen aan het Mobile World Congress 2020, dat vanaf 24 februari in Barcelona plaatsvindt. Het coronavirus zou een te groot risico met zich meebrengen, meldt de Zweedse fabrikant van telecomnetwerkapparatuur. Eerder zegden LG en ZTE af in verband met het besmettelijke virus.

Ericsson is sinds jaar en dag prominent aanwezig op het Mobile World Congress (MWC), een van ‘s werelds grootste technologiebeurzen. De stand die de omvang van een half voetbalveld heeft, behoort ieder jaar tot de grootste trekpleisters. Het besluit om dit jaar verstek te laten gaan, zal dan ook niet licht zijn genomen. 

Na een uitgebreide interne risico-analyse concludeert het bedrijf dat ze de gezondheid en veiligheid van medewerkers en bezoekers niet kunnen garanderen. ‘Het spijt ons zeer, maar we vinden het het meest verantwoorde besluit om onze deelname dit jaar te annuleren’, meldt Ericsson-topman Börje Ekholm vrijdag.

Exposanten plannen op de beurs doorgaans veel productaankondigingen en demonstraties. Ericsson organiseert de komende tijd lokale evenementen om deze te presenteren. Deze bijeenkomsten noemt het bedrijf ‘Ericsson Unboxed’. 

Sneeuwbaleffect

"De afwezigheid van Ericsson is een klap"

Eerder deze week besloten de Koreaanse elektronicafabrikant LG en zijn Chinese branchegenoot ZTE niet naar het MWC af te reizen. LG noemt als reden de gezondheidsrisico’s voor medewerkers en publiek. De Koreanen gaan hun beursaankondingen ook op eigen lokale evenementen presenteren. ZTE nam de beslissing primair naar aanleiding van praktische problemen met reisschema’s en visumvertragingen en secundair om de risico’s die verband houden met het coronavirus. Overigens heeft het Chinese bedrijf dit besluit deels teruggedraaid. ZTE doet toch mee, zij het op beperkte schaal. 

Voor het MWC is de afwezigheid van Ericsson een enorme klap. De organisator, de GSMA, vreest een sneeuwbaleffect. De komende dagen voeren veel standhouders spoedoverleg of deelname wel verantwoord is. Een aantal exposanten wilde de beslissing hierover uitstellen maar door de maatregel van Ericsson is meer druk ontstaan om snel de knoop door te hakken. Hun juridische afdelingen maken thans overuren, terwijl ook verzekeraars worden geraadpleegd.

Vodafone heeft al een aantal medewerkers verboden naar Barcelona af te reizen. BT denkt nog na en Huawei komt met minder personeel dan voorzien. Overigens heeft ‘s werelds grootse leverancier alvast veel medewerkers naar Barcelona gezonden. Tot vlak voor de beurs blijven die om veiligheidsredenen in hun hotelkamer. 

Het Holland Paviljoen, de thuisbasis voor de Nederlandse exposanten, gaat wel open. Woordvoerder Karel Helsen, directeur van Vision-Box, zegt gewoon door te gaan. 'We volgen de richtlijnen van de GSMA. Alles staat op groen licht.'

Gevolgen voor de beurs

De GSMA roept deelnemers op om zich te houden aan de richtlijnen en protocollen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en lokale overheden. Er komen meer desinfectie- en reinigingsmaatregelen op bijvoorbeeld trappen, toiletten en aanraakschermen en meer medische ondersteuning. Mensen uit risicolanden hebben volgens GSMA twee opties. Of ze reizen tijdig naar Barcelona af, zodat ze zichzelf tijdelijk in quarantaine kunnen zetten, óf ze blijven thuis en laten zich vervangen door een lokale collega.

De GSMA gaat er vooralsnog van uit dat MWC Barcelona doorgaat. ‘We houden voortdurend een vinger aan de pols,' laat een woordvoerder weten. MWC Barcelona is ‘s wereld grootste beurs op telecomgebied. Meer dan 2.400 bedrijven tonen er hun laatste innovaties. 

Door het wegblijven van veel Chinezen worden minder bezoekers verwacht. In 2019 werden 109.000 bezoekers geteld. Maar dit aantal zal over twee weken onder de 100.000 blijven. 

(m.m.v. Alfred Monterie)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-07T16:51:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.