Van Brusselse werkzoekende naar securityspecialist

cyberveiligheid hacking hackers

In samenwerking met Evoliris, Actiris en Bruxelles Formation heeft Fujitsu een eerste cybersecurity-opleiding georganiseerd voor een tiental werkzoekenden in Brussel. Dankzij dit project konden ze terug de arbeidsmarkt op in een sector waar de vraag naar hoogopgeleid personeel blijft stijgen. Volgens de initiatiefnemers biedt het trainen van kandidaten op basis van hun potentieel, eerder dan hun kwalificaties, een oplossing om het tekort aan it-specialisten op te vangen.

Naarmate ict in bedrijven essentiëler wordt, is cybersecurity een echt knelpuntberoep aan het worden. Momenteel is het beroep van cybersecurityspecialist een van de meest gezochte profielen bij bedrijven, ook in de hoofdstad. In Brussel nam Fujitsu daarom het heft zelf in handen door in samenwerking met de overheidsinstellingen Evoliris, Actiris en Bruxelles Formation een opleiding tot expert in cybersecurity aan te bieden.

Uit 140 kandidaturen zijn 49 inschrijvingen in overweging genomen. Daarbij werd niet zozeer naar de kwalificaties van kandidaten gekeken, maar wel naar hun potentieel. De enige vereisten waren het bezit van een diploma en voldoende kennis van het Engels. Uiteindelijk begonnen twaalf kandidaten aan de opleiding. Hun training is intussen achter de rug en de meerderheid is aangenomen door Fujitsu of door een van de partners van het bedrijf.

Verwarmingsinstallateur

De meeste kandidaten zouden bij een traditioneel rekruteringsproces waarschijnlijk niet voor een hoogwaardige ict-functie in aanmerking komen. Een van de meest succesvolle sollicitanten was vroeger verwarmingsinstallateur. Hij is talentvol, heeft potentieel en beschikt over alle kwaliteiten om een goed expert in cybersecurity te worden, maar had hij geen toegang tot het conventionele onderwijssysteem. Een andere kandidaat kon dankzij de opleiding haar carrière opnieuw lanceren. Ze had na haar studies een pauze genomen om voor haar kinderen te zorgen.

‘Onze sector heeft zwaar te lijden onder het tekort aan vaardigheden’, zegt Michael Verveckken, managing director van Fujitsu Belgium. ‘In plaats van op een oplossing te wachten, hebben we bij Fujitsu zelf het initiatief genomen. Natuurlijk was er intern twijfel over het potentieel om van niet-gekwalificeerde mensen it-beveiligingsexperts te maken. Het vraagt zeker ook tijd, maar nu zien we de voordelen van het ondersteunen en vormen van jonge mensen met behulp van ervaren Fujitsu-medewerkers. We zijn zelfs zodanig overtuigd dat we in 2020 een tweede gelijkaardige opleiding zullen organiseren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-13T10:49:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.