Belgische open source legt mooie cijfers voor

Wie zei er ooit dat er met open source geen geld valt te verdienen? Van dienstverlener Kangaroot tot de Belgische afdeling van Red Hat: open source zit in ons land ook bedrijfsmatig in de lift.

Gisteren vierde de Belgische it- en cloudprovider Kangaroot zijn twintig jarig bestaan. Het bedrijf, dat in combinatie met Stuart werkt, rondde de kaap van 5 miljoen euro omzet.

De onderneming heeft, bij monde van managing director Peter Dens, de 10 miljoen euro als vooropstelling. Kangaroot groeide uit van een webshop tot zowat de grootste onafhankelijke cloudspeler in ons land. Met Linux en open source software als uitgangspunt.

Ook de grote spitsbroeder Red Hat groeit in ons land. De Belux-afdeling groeide tot dertig medewerkers en er staan vijf aanwervingen gepland. Red Hat is intussen overgenomen door IBM maar is nog relatief onafhankelijk aan de slag. ‘Zowel IBM als Red Hat hebben nog altijd hun eigen arbeidscontracten’, zo liet Stef Schampaert, country manager Belux bij Red Hat, zich onlangs ontvallen tijdens een persontmoeting.

Red Hat organiseerde in het najaar van vorig jaar voor het eerst het Red Hat Forum in België. Er komt een volgende editie. Waarschijnlijk op de site van Tour & Taxis en mede omdat de Event Lounge in Brussel, waar de eerste editie plaatsvond, te klein was geworden voor het event.

Internationaal: Odoo en Drupal

Daarnaast zien we dat open source ook op internationaal vlak meer dan eens een Belgisch tintje mee krijgt. Zo is het Odoo, het vroegere OpenERP, van Belgische makelij. Onlangs kocht het Amerikaanse fonds Summit Partners voor ruim tachtig miljoen euro een minderheidsbelang in het Waalse Odoo.

En dan is er natuurlijk Drupal, het opensource-contentmanagementsysteem en contentmanagementframework, dat indertijd werd opgericht door de Antwerpenaar Dries Buytaert. Het resulteerde in Acquia, het bedrijf dat biedt diensten aanbiedt op basis van Drupal, waarvan Buytaert eind vorig jaar zijn meerderheidsaandeel verkocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-21T11:37:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.