Beltug helpt bij softwarecontractonderhandelingen

Beltug, de Belgische vereniging van it-beslissers, heeft nieuwe modelclausules opgesteld die bedrijven kunnen helpen bij hun onderhandelingen rond softwarecontracten. Dat moet beheer van de software een stuk eenvoudiger en eenduidiger maken.

De complexiteit, onduidelijkheid en ongelijkwaardigheid in softwarecontracten zijn problemen die regelmatig onder de aandacht van Beltug worden gebracht. De impact ervan gaat ook breder dan individuele bedrijven. ‘It-technologie is immers een belangrijke productiefactor geworden voor de algemene economische vooruitgang en ontwikkeling. Complexe, onevenwichtige en dubbelzinnige softwarelicentiecontracten zijn een obstakel om het volledige potentieel van de digitalisering te ontsluiten’, zo zegt de vereniging.

Reeds in 2016 introduceerde Beltug een voorstel voor een gedragscode voor software-uitgevers (CoC). Daarin enkele aanvaardbare praktijken voor het gedrag van software-uitgevers vastgelegd. Het dient ook als basis voor discussies op internationaal niveau met de grote software-uitgevers.

Beltug heeft nu die CoC geüpdatet en de principes ervan vertaald in concrete modelcontractclausules. Bedrijven kunnen deze aanpassen om eerlijke, beste praktijken in uw softwarecontractonderhandelingen op te nemen. De modelclausules ter ondersteuning van het ‘Beltug Proposal for a Software Publishers' Code of Conduct (MCCoC)’ zijn ontleend aan de echte contractpraktijk en bieden een blauwdruk voor zowel private bedrijven als publieke entiteiten. Ze zijn geschreven in contractuele taal en dekken onder meer Software Asset Management, toegestaan gebruik, onderhoudsdiensten en audits.

Zowel de MCCoC als de bijgewerkte CoC staan op de Beltug-website en zijn beschikbaar voor Beltug-leden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-27T10:18:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.