Google komt met cloudstrategie voor telco’s

Google hoofdkantoor

Google Cloud komt met een uitgebreide strategie om telecommunicatiebedrijven te helpen bij hun digitale transformatie. De strategie heeft drie uitgangspunten: 5G inzetten als zakelijk service-platform, data-gedreven klantervaringen bieden en de efficiëntie van de telecom core-systemen verbeteren.

De snelle technologische vooruitgang in de telecom, de opkomst van 5G en de doorbraak van iot geven de telecomsector zicht op een complete transformatie, zegt Google. Het bedrijf wil daarom graag zijn diensten en producten aan operatoren aanbieden.

5G als zakelijk platform is een van de hoekstenen van de nieuwe strategie. Google noemt dit de Global Mobile Edge Cloud-strategie, een verzameling van 5G-oplossingen die het samen met telco’s wil bouwen. Daarnaast moet er ook een open cloudplatform komen om die netwerkoplossingen te ontwikkelen en een edge-kanaal om die oplossingen uit te rollen.

AT&T is een van de eerste telco’s waar Google mee in zee gaat. AT&T zal daarbij het cloud-aanbod via zijn netwerk distribueren in grote Amerikaanse steden. Het duo mikt op retail, manufacturing en transport als potentiële klanten. Er is daarbij al een eerste proefproject opgezet met een niet nader genoemde winkelketen. Het partnership met Google is ook niet exclusief, klinkt het bij AT&T. Zo heeft het bedrijf ook al een overeenkomst op zak met Microsoft. Amazon Web Services sloot onlangs dan weer een deal met Verizon.

Verfijnen

Een tweede pijler van de cloudstrategie is het verrijken van de klantervaring met ai en machine learning en datagedreven inzichten. Google wil daarvoor zijn platform voor data-analyse BigQuery inzetten. Hiermee kunnen telco’s data opslaan, verwerken en in realtime analyseren en de uitkomsten hiervan gebruiken om hun aanbod te verfijnen. Vodafone en het Italiaanse Wind Tre maken hier al gebruik van.

Tot slot denkt Google een rol te kunnen spelen in het efficiënter maken van de de core-systemen van telco’s. Oss (operations support-systemen), bss (business support-systemen) en bepaalde netwerkfuncties kunnen daarbij naar de Google Cloud verhuizen. Op die manier zijn bijvoorbeeld netwerkfuncties te virtualiseren, wat kosten bespaart. Google werkt daarvoor samen met gespecialiseerde bedrijven als Amdocs en Netcracker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-10T09:38:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.