Frankrijk legt Apple miljardenboete op

De Amerikaanse it-productent Apple krijgt van de Franse mededingingsautoriteit een boete van 1,1 miljard euro aangesmeerd voor kartelvorming en machtsmisbruik. Het is de hoogste boete die de Autorité de la Concurrence ooit uitdeelde.

Apple krijgt de boete omdat het bedrijf prijsafspraken heeft gemaakt met twee distributeurs, waardoor de concurrentie niet kon spelen en eindgebruikers geen eerlijke prijzen kregen. Ook de twee betrokken groothandelaars, Ingram Micro en Tech Data, delen daarom in de klappen. Zij moeten respectievelijk ruim 76 miljoen en bijna 63 miljoen euro ophoesten.

Het gaat om praktijken die zich voordeden tussen 2005 en 2013, in die periode werkte Apple samen met Ingram Micro en Tech Data om zijn producten in Frankrijk te verdelen.

De Autorité had nog verschillende andere problemen met Apple. Volgens de organisatie werden ook de authorised resellers en premium resellers van Apple gedwongen vaste prijzen te hanteren en hield het bedrijf toezicht op de voorraden van deze bedrijven. Zo werden zij economisch afhankelijk van de Amerikaanse reus.

De hele zaak werd in gang gezet door de Franse winkelketen Ebizcuss. Die diende een klacht in omdat het van Apple veel later nieuwe producten kreeg geleverd dan hun concurrenten die mee in het complot zaten.

Nog maar een maand geleden kreeg Apple ook een boete van 25 miljoen euro in Frankrijk, omdat iOS-gebruikers niet wisten dat updates hun oudere apparatuur trager kon maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-17T10:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.