Belgische technologie-omzet gehalveerd door corona

Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen het coronavirus in ons land is de omzet van de technologiebedrijven gehalveerd in vergelijking met de maand maart van vorig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van technologiefederatie Agoria bij 190 technologiebedrijven.

De omzet van bedrijven daalt vooral door de verminderde vraag en het kleinere aantal beschikbare werknemers. Er zijn wel flinke verschillen tussen industrieën. Zo behouden producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van metaalproducten nog gemiddeld 73,2 procent van hun omzet. Dat komt omdat zij productieprocessen hebben die niet onderbroken kunnen worden zonder schade toe te brengen aan de installaties.

De digitale en telecomsector volgt op 66,1 procent. ‘Daar slaagt men er in om de activiteit via telewerk op peil te houden’, zegt Agoria-ceo Marc Lambotte. ‘Liefst 92 procent van wie er actief is, werkt van thuis uit.’

Globaal gezien is het thuiswerk ongeveer verdubbeld, van 33 procent van de werknemers die af en toe thuis werkten tot 62 procent. In digitale industrie liggen die cijfers nog veel hoger: van 65 naar 92 procent. In de lucht- en ruimtevaart stijgt het van 7 naar 55 procent.

Bijna zestig procent van de ondervraagde bedrijven kan niet inschatten wat het omzetverlies op de rest van het jaar zal zijn, zegt Lambotte. ‘Dat komt omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie verder te zetten met respect voor de regels rond social distancing.’

Het absenteïsme ligt net boven de tien procent in de technologische sector, vooral in de maakindustrie. 'Ziekte' is quasi de enige reden. Slechts 1,6 procent is afwezig om op kinderen te passen.  

Ondanks alles blijft nog de helft van de tech-bedrijven rekruteren en 94 procent is niet van plan om personeel te ontslaan. In de digitale- en telecomsector is nu slechts 7 procent van de werknemers technisch werkloos. In de maakindustrie is dat 80 procent.

De digitale industrieën maakten in de enquête van Agoria iets meer dan 13 procent van de werkgelegenheid uit en 8,6 procent van de omzet. Voor telecom liggen die cijfers op respectievelijk 14,7 en 10,3 procent.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-30T10:21:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.