Proximus lanceert 5G in light-versie

Proximus

Telecomoperator Proximus lanceert morgen als eerste operator 5G in België. Het wordt wel een beperkte versie van de technologie die bovenop de bestaande infrastructuur wordt gebouwd. Het bedrijf zal daarnaast ook de investeringen in glasvezel uitbreiden en versnellen. De voornemens van Proximus staan in het nieuwe strategische plan ‘#Inspire 2022’, dat ceo Guillaume Boutin voorstelde.

Het zijn dertig gemeenten die morgen in België het spits afbijten en 5G-toegang krijgen van Proximus. Er is nog altijd geen nieuwe spectrumveiling geweest, dus daarvoor zal het bestaande spectrum aangesproken worden, met bestaande antennes. De operator belooft snelheden die dertig procent hoger liggen dan wat met 4G mogelijk is. Op termijn zullen het aantal steden en gemeenten opgetrokken worden. Ter gelegenheid van de lancering werd het abonnement Mobilus 5G Unlimited gecreëerd, een onbeperkte bundel voor 49,99 euro per maand. Tevens komen er aanbiedingen voor bedrijven en wholesale en wordt de Oppo Find X2 Pro gecommercialiseerd, het allereerste 5G-toestel op de Belgische markt.

Proximus heeft ook een overeenkomst  ondertekend met de Vlaamse openbare omroep VRT om 5G-toepassingen te testen in de mediasector. Beide partners gaan onderzoeken hoe 5G-technologie bij de productie van live-uitzendingen op evenementen is in te zetten en dit op basis van concrete toepassingen.

Meer en snellere glasvezel

Proximus versnelt ook aanzienlijk zijn programma voor de uitrol van fiber, met de bedoeling 800.000 bijkomende woningen aan te sluiten tegen 2025, en zelfs een miljoen tegen 2026, ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Proximus vervroegt investeringen om een snellere en meer efficiënte fiber-uitrol te garanderen, terwijl het ook op zoek gaat naar partners die bereid zijn om samen te werken of mee te investeren. Dankzij deze versnelling wil Proximus 2,4 miljoen woningen op glasvezel aansluiten tegen 2025, in plaats van 2030. Met de plannen wil Proximus tegen 2022 ruim 2,1 miljoen internetlijnen in gebruik hebben in het consumentensegment. De snelheid van glasvezel wordt ook opgetrokken, naar 1 gigabit per seconde, al zal daar voor moeten worden bijbetaald.

De operator kondigde daarnaast nog enkele plannen aan. Tegen het einde van de eerste helft van het jaar, kunnen Proximus-klanten genieten van de Apple TV 4K als voornaamste decoder in hun Epic Combo Full-aanbod. Daarin zit ook een jaar gratis Apple TV+.

Proximus en Microsoft gaan ook hun strategisch partnership versterken nu Proximus één van de eerste operatoren ter wereld wordt om Microsoft Azure Edge rechtstreeks in zijn kernnetwerk te integreren. Dankzij dit akkoord zullen Proximus en Microsoft cloud-, beveiligings- en workplace-oplossingen op de Belgische en Luxemburgse markt brengen.

Voor beleggers en de Belgische staat is er ten slotte minder goed nieuws. Om al de plannen te helpen financieren (die tot 1,3 miljard euro per jaar gaan kosten), zal Proximus in zijn dividend knippen, tot 1,20 euro bruto per aandeel. Dat is het laagste niveau sinds Proximus naar de beurs trok. Verder zullen er ook bijkomende schulden aangegaan worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-31T10:06:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.