Apple lijft Ierse spraak-startup in

De Amerikaanse technologiereus Apple heeft de Ierse scale-up Voysis overgenomen. Dat meldt Bloomberg. Voysis maakt software waarmee spraakassistenten beter natuurlijk gesproken taal kunnen begrijpen. Allicht zal de technologie later in Apple’s assistent Siri opduiken.

Voysis werd in 2012 opgericht door Peter Cahill, een Ier die al sinds de jaren negentig onderzoek doet naar spraaktechnologie en neurale netwerken. Het bedrijf heeft een spraakplatform gebouwd dat bijzonder goed in staat is om instructies en zoekcommando’s te begrijpen van zijn gebruikers.

Voysis maakt voor zijn platform gebruik van wavenets, een op ai gebaseerde methode die computers natuurlijke spreektaal laat gebruiken en die aanvankelijk werd ontwikkeld door Google. Volgens Cahill was zijn bedrijf erin geslaagd om die wavenets in nauwelijks 25 megabyte geheugen te proppen. Op die manier kan de software lokaal op een smartphone draaien, zonder dat er een permanente internetverbinding nodig was.

Onder meer voor mobiele shopping kan de software goed zijn diensten begrijpen. Op een webpagina die nu verwijderd is, gaf Voysis zelf het voorbeeld van zinnetjes als ‘I need a new led tv, my budget is 1.000 dollar’. De technologie werd tot nog toe vooral gebruikt door kleine ondernemingen die een eigen stemassistent wilden ontwikkelen, onafhankelijk van grote bedrijven als Google, Amazon en Apple.

Voysis heeft kantoren in Dublin, Edinburgh en Boston. Het kwam in 2018 al in het nieuws toen het Ian Hodson, de man die de ontwikkelingen rond stemtechnologie leidde bij Google, te overhalen om voor hen te komen werken. Hoeveel Apple voor het bedrijf neerlegt, is niet bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-06T10:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.