Activiteit stijgt licht bij technologiebedrijven

nadenken laptop

In de Belgische technologiebedrijven is de globale activiteitsgraad licht gestegen, van 49,7 naar 52,8 procent. Agoria deed daarover een enquête. Volgens de technologiefederatie komt dit omdat een aantal bedrijven technische oplossingen hebben om de social distancing-maatregelen te respecteren.

Ondanks de lichte stijging blijft het activiteitsniveau zeer laag. Grootste struikelblokken voor de activiteiten van de bedrijven zijn de verminderde vraag (67 procent), de regels inzake social distancing (39 procent), de beschikbaarheid van werknemers (38 procent) en de bevoorrading van grondstoffen en onderdelen (39 procent).

Voor veel bedrijven is het ook allesbehalve evident om social distancing in te voeren, zegt Agoria. Bij een aantal activiteiten zal dat zelfs technisch onhaalbaar zijn. Een andere uitdaging is het klassieke fenomeen dat het respecteren van de genomen maatregelen verslapt. Om de verspreiding van het virus verder tegen te gaan, roept Agoria op om hier blijvend een grote aandacht aan te besteden.

Telewerk

Het activiteitsniveau is het hoogst in de it-sector. Daar kan nog 77,3 procent (+2,3 procent) van de normale werkzaamheden behouden worden. De  sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal, volgt met 75,6 procent (+2,4 procent). Daarna komt de telecomsector met 73,3 procent (+13,3 procent). Daar is de activiteit via telewerk op peil te houden. Liefst 92 procent van wie actief is, werkt vanuit huis. De maakindustrie zit nu op 30,5 procent, de lucht- en ruimtevaart op twintig procent.

Problemen inzake bevoorrading blijven urgent. Liefst 61,5 procent van de bedrijven heeft er last van, vooral dan van binnen de EU (58 procent). Vooral het stilliggen van bedrijven in de andere EU-landen verstoort de supply chain. Bijna dertig procent van de bedrijven kan nog niet inschatten wat het omzetverlies voor de rest van het jaar zal zijn. Dat komt ook omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie verder te zetten of terug op te starten.

Om de daling van het activiteitsniveau op te vangen, blijft het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid stijgen. Liefst 45 procent van de mensen die werken in de technologische industrie zijn vandaag op zijn minst gedeeltelijk tijdelijk werkloos. De hoogste cijfers vallen op te tekenen in de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-17T11:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.