HPE België stelt servers beschikbaar tegen corona

abacus rekenkracht wiskunde

Hewlett Packard Enterprise België stelt een honderdtal servers beschikbaar voor het BOINC, het distributed computing-platform van de Universiteit van Californië in Berkeley. BOINC koppelt computers wereldwijd met elkaar zodat wetenschappelijke instituten het netwerk kunnen gebruiken voor rekenintensief onderzoek.

De bijdrage van HPE gebeurde op initiatief van twee werknemers, David Vanfroyenhoven en Arnout Verbeken. De computers helpen het BOINC mee aan de vereiste rekenkracht in zijn onderzoek naar de eiwitstructuur van het coronavirus. Die eiwitcombinatie blootleggen is cruciaal voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen Covid-19.

‘Een van de dertigtal studies die het BOINC zo ondersteunt, heet Rosetta@Home, een opensource-onderzoek naar de binding van proteïne, om zo de combinatie van eiwitten waaruit Covid-19 ontstaat te onthullen’, doen David en Arnout uit de doeken. ‘Die combinatie blootleggen zou een stap vooruit zijn in het onderzoek naar en de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus.’

Het onthullen van een proteïnestructuur is een wiskundig huzarenwerk. De servers ontwerpen en berekenen miljoenen combinaties van zogenaamde aminozuurkettingen. Dat doen ze op basis van de enorme hoeveelheden ‘data die de onderzoekers uploaden. Een van die kettingen vormt de eiwitstructuur waaruit het coronavirus ontstaat. Bovendien wil de studie zo ook ‘miniproteïnen’ ontwikkelen die kunnen dienen als basis voor een geneesmiddel of vaccin tegen Covid-19.

De honderdtal ProLiant-servers die HPE ter beschikking stelt zijn goed voor 3.882 centrale verwerkingseenheden en een rekenkracht van 10 teraflops – wat overeenkomt met het vermogen van ongeveer vijfhonderd laptops. Die verenigde krachten kunnen nog toenemen omdat medewerkers van HPE Belgium ook eigen computers kunnen inzetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-21T11:54:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.