KULeuven betrokken bij Zwitserse corona-app

Vier onderzoekers van de KULeuven zijn betrokken bij de ontwikkeling van een corona-app in Zwitserland. Dat meldt De Tijd. Tegen 11 mei moet de app klaar zijn en besmette personen helpen traceren.

Voor de app kiest Zwitserland de technologie van het Europese consortium DP-3T (Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing). Daarin zetelen ook specialisten van de KULeuven, onder wie de bekende cryptograaf Bart Preneel. Preneel was een van de sprekers in het Computable-café op Infodata & Security vorig jaar.

DP-3T ontwikkelde een standaard die gebruikmaakt van de bluetoothverbindingen die in elke smartphone zitten. Alle data blijft op de telefoons en wordt dus niet centraal opgeslagen, tot er een positieve besmetting is. De app wordt op 11 mei gelanceerd, de datum waarop Zwitserland zijn scholen en niet-essentiële winkels weer wil openen.

De DP-3T-technologie zal ook gebruikt worden in een nieuwe versie van de app die in Oostenrijk al gelanceerd is. Volgens Preneel zou in België een app tegen midden mei klaar kunnen zijn. 'Er is al een test-app. Die moet je alleen nog integreren in lokale zorgsystemen. Voor iPhones moet Apple nog enkele wijzigingen doorvoeren aan het bluetoothgebruik’, zo citeert De Tijd hem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-24T10:58:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.