Cegeka krijgt toegang tot 5G via overname Gridmax

Cegeka

De Limburgse it-groep Cegeka neemt het Waalse telecombedrijf Gridmax over. Gridmax is een managed service provider van 4G-connectiviteit ondersteund met multi-acces edge computing. Cegeka zet hiermee een nieuwe stap in de industrial internet of things (iiot)-markt en toegang tot 5G.

Met de overname krijgt Cegeka ook toegang tot de toekomstige 5G-frequentieband. Gridmax is een van de partijen die al gebruiksrechten voor het Belgische 5G-spectrum in handen heeft. De frequenties bevinden zich aan de onderzijde van de 5G-band, tussen 3,4 en 3,6 Ghz. Zo kan Cegeka private netwerken uitrollen voor bedrijven, gebruikmakend van 5G-technologie.

‘Het bestaande netwerk en spectrum dat Gridmax exploiteert, laten ons toe om de eerste stappen te zetten in de draadloze telecommunicatiemarkt in aanloop naar de uitrol van nieuwe 5G-diensten’, zegt Stijn Bijnens, ceovan Cegeka. ‘Dit is een volgende stap in onze strategie om fundamenteel en op lange termijn in te spelen op de noden in digitale transformatie van belangrijke sectoren in de b2b-markt.’

Gridmax is gespecialiseerd in het beheer van bedrijfskritische 4G-connectiviteit voor machine type communication (mtc)-toepassingen in landelijke regio’s. Het gaat onder meer over connectiviteit voor scada-installaties voor apparatuur in afgelegen stroomdistributiecabines.

‘De acquisitie betekent een mooie opportuniteit voor de verdere ontwikkeling van onze draadloze oplossingen voor b2b-klanten in Wallonië. We zien mogelijkheden om onze positie te versterken in functie van de uitrol van mobiele private netwerken bij industriële klanten’, zegt Manuel Pallage, general manager van NSI, een dochteronderneming van Cegeka die focust op de Franstalige markt.

Cegeka werd in 1992 opgericht door André Knaepen en is gevestigd in Hasselt. Het kende de afgelopen jaren een jaarlijkse groei van vijftien tot twintig procent. In 2018 behaalde de groep een omzet van 512 miljoen euro. Het heeft bijna vijfduizend medewerkers over heel Europa, met vestigingen in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Italië, Tsjechië, Slovakije, Frankrijk en sinds kort ook Rusland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-11T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.