TSMC neemt geen Huawei-orders meer aan

Chip

TSMC weigert nog bestellingen aan te nemen van de Chinese gsm-fabrikant Huawei. Dat meldt de Aziatische zakensite Nikkei Asian Review. De Taiwanese chipfabrikant nam de maatregel om te voldoen aan de strengere Amerikaanse exportregels.

De nieuwe regels zijn nog maar pas in voege gegaan en lijken er vooral op gericht te zijn om Huawei af te sluiten van cruciale componenten voor zijn producten. ‘TSMC is gestopt met het aanvaarden van nieuwe orders van Huawei nadat de nieuwe regelwijziging was aangekondigd, om zo volledig te voldoen aan de laatste exportcontroleverordening’, zo citeert de site een anonieme bron. Alle chips die al in bestellingen waren worden wel uitgeleverd. Op die manier zou Huawei nog tot half september nieuwe aanvoer van silicium krijgen.

Een andere bron van Nikkei Asian Review geeft toe dat dit een moeilijke beslissing was voor TSMC. Huawei is immers de tweede grootste klant van het bedrijf, na Apple. Maar de chipbakker ‘moet aan de Amerikaanse regels voldoen’. Sinds Huawei vorig jaar op een zwarte lijst van het Witte Huis belandde, was TSMC een belangrijke levenslijn voor het Chinese bedrijf. Nu Trump de maatregelen verstrengt, zit het Taiwanese bedrijf tussen hamer en aambeeld.

Huawei is aan het uitkijken naar alternatieve fabrikanten voor zijn chips en componenten. Het doet daarvoor een beroep op SMIC, een Chinese chipbakker en Win Semiconductors, dat vooral radiofrequentie-componenten maakt.

In het vizier

Eind vorige week voerde het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken nieuwe exportrestricties in die vooral Huawei in het vizier nemen. Daarbij mogen bedrijven die met Amerikaanse software of machines chip bouwen, geen producten meer uitleveren aan het Chinese bedrijf, tenzij ze over een speciale vergunning beschikken. De nieuwe maatregel moet dit najaar ingaan.

Huawei laat weten dat het zich ‘categorisch verzet’ tegen de nieuwe Amerikaanse maatregelen. Het bedrijf heeft het in een mededeling over een ‘wurggreep’ en een ‘schadelijke’ en ‘arbitraire’ beslissing die schadelijk is en de hele industrie dreigt te ondermijnen. ‘Om een toonaangevend bedrijf uit een ander land aan te vallen, heeft de Amerikaanse regering de belangen van de klanten en consumenten van Huawei met opzet de rug toegekeerd. Dit gaat in tegen de bewering van de Amerikaanse overheid dat zij zich laat leiden door de veiligheid van het netwerk’, aldus Huawei. ‘De VS maken gebruik van hun eigen technologische kracht om bedrijven buiten hun eigen grenzen te verpletteren. Dit zal het vertrouwen van internationale bedrijven in de Amerikaanse technologie en toeleveringsketens alleen maar ondermijnen. Uiteindelijk zal dit de belangen van de VS schaden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-19T11:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.