Minder omzet, maar meer winst voor Lenovo

Over een licht gedaalde omzet heeft de Chinese it-groep Lenovo zijn nettowinst met zowat twaalf procent kunnen opkrikken. Zonder de coronapandemie in het vierde kwartaal waren de cijfers allicht nog beter geweest.

Lenovo wist zijn gebroken boekjaar af te sluiten met een omzet van 50,7 miljard dollar, iets minder dan de 51 miljard van vorig jaar. Het was de tweede keer in de geschiedenis van het bedrijf dat de omzet boven de vijftig miljard uitkwam. Onder de streep hield Lenovo daar 665 miljoen dollar nettowinst aan over, een stijging van twaalf procent. In het vierde kwartaal moest Lenovo wel een algemene omzetdaling van bijna tien procent slikken vergeleken met vorig jaar, met dank aan de corona-pandemie.

De pc- en smart devices-groep liep voorop met een jaaromzet van bijna veertig miljard dollar, een stijging van 3,6 procent op jaarbasis. De afdeling zorgde voor een winst voor belastingen van 2,3 miljard dollar, een stijging van achttien procent. Op de wereldwijde pc-markt is bijna een op de vier verkochte machines van Lenovo.

De mobile business-groep lag op koers voor een doorbraakjaar, schrijf Lenovo in een mededeling, tot de vereiste sluiting van een belangrijkste smartphonefabriek in…Wuhan. De afdeling boekte een verlies vóór belastingen van 43 miljoen dollar, een sterke daling met 96 miljoen op jaarbasis. De afdeling was verantwoordelijk voor de opvouwbare Motorola RAZR-smartphone.

Data Center Group (DCG) zag de totale omzet met 8,7 procent dalen als gevolg van een lager vraag naar Hyperscale-infrastructuur. De omzet voor niet-hyperscale producten steeg met 5,3 procent jaar op jaar, het gevolg van een tweecijferige omzetgroei in software defined infrastructure, storage, software en services. Met name de omzet uit opslag groeide met meer dan de helft op jaarbasis. Daarnaast groeide het volume van niet-hyperschaalbare servers met veertien procent en groeide de omzet in China met bijna een kwart op jaarbasis. Het bedrijf groeide ook op het gebied van high performance computing: 173 van de top vijfhonderd-systemen wereldwijd draaien nu op Lenovo. Tot slot lieten ook segmenten als iot, ar/vr, slimme onderwijs- en gezondheidsoplossingen en smart office stevige groei zien, al is hun totale aandeel nog niet zo groot.

In de afgelopen twaalf maanden zijn er verschillende uitdagingen voor de hele sector geweest, waaronder geopolitieke onzekerheden, tekorten aan componenten, de invloed van wisselkoersen en de wereldwijde pandemie, zegt Lenovo. Op langere termijn ziet het bedrijf echter veel groeipotentieel in werken en studeren van thuis uit. ‘Deze trend leidt niet alleen tot een groei in pc's en slimme apparaten, maar ook in de ondersteunende datacenters en infrastructuur om snellere netwerken en digitaal verbruik te voeden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-20T10:49:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.