Alsnog lagere groothandelstarieven voor Orange

Aanleg glasvezel

Orange heeft dan toch nog uitzicht op lagere groothandelstarieven die het moet betalen aan Telenet. Nadat Europa opmerkingen had over het vorige voorstel van de regulatoren, hebben deze wijzigingen doorgevoerd. Voor Orange gaan ze echter niet ver genoeg.

Nadat de CRC (waarin onder meer de telecomregulator BIPT zetelt) begin april nieuwe tarieven had voorgesteld, had Orange nog teleurgesteld gereageerd. Omdat ook Europa nog opmerkingen had, zijn de tarieven nu bijgesteld.

De nieuwe tariefstructuur is ten eerste meer gedetailleerd en accuraat dan in de vorige versie. De prijs die daadwerkelijk zal worden betaald, is afhankelijk van het aantal klanten van de alternatieve operator, het profiel van zijn klanten (de snelheid van hun internetverbinding), de totale bandbreedte die tijdens piekuren wordt gebruikt en het aantal aangeboden tv-zenders. Er worden nu specifieke tarieven opgesteld voor klanten die enkel internettoegang hebben, die enkele televisiekijken of die een combinatie daarvan aanschaffen. Dat leidt tot een prijsverlaging voor het almaar populairder wordende ‘broadband only’-model.

Voorheen werden ook de netwerkelementen die volledig afgeschreven werden maar nog steeds in gebruik zijn, niet gewaardeerd. Deze aanpak werd na de openbare raadpleging verworpen. De vrees is immers dat hierdoor investeringen in glasvezelnetwerken onder druk konden komen te staan. De regelgevers hebben ook de tiering (het prijsverschil tussen de laagste en hoogste snelheid) verhoogd om prijsdifferentiatie op de retailmarkt mogelijk te maken. Hoewel er rekening is gehouden met de huidige kosten om investeringen in netwerken met zeer hoge snelheden te stimuleren, maakt de verhoogde tiering nog steeds toegangsprijzen mogelijk die lager zijn dan de huidige, zegt de CRC.

Het CRC geeft een voorbeeld van de nieuwe en oude prijsstructuur. Het gaat om een imaginaire operator met 250.000 tv-klanten in België die honderd zenders aanbiedt en wiens klanten gemiddeld 2 Mbps verbruiken gedurende de piekuren. Per klant met een 100 Mbps-abonnement was zo’n operator vroeger 20,29 euro per maand kwijt aan Telenet, voor de huur van diens netwerk. Nu moet er voor ‘internet only’ 15,90 euro per klant betaald worden. Voor internet plus televisie is dat 17,93 euro. Een klant met een 200 Mbps-abonnement kostte voorheen 30,12 euro. Internet only is dat nu bij Telenet 24,38 euro. Met televisie erbij stijgt dat naar 26,42 euro.

Ook voor klanten met andere snelheden zullen de prijzen dalen, maakt het CRC zich sterk. De komende jaren zullen ze wel echter weer stijgen door de benodigde investeringen die netwerkeigenaars moeten uitvoeren om snelheidsstijgingen mogelijk te maken.

Billijke tarieven

Voor Orange zelf gaan de maatregelen alvast niet ver genoeg. Het bedrijf ‘betreurt dat de opmerkingen van de Europese Commissie slechts in geringe mate hebben geleid tot wijzigingen in het ontwerpbesluit’, zo laat het weten in een reactie. Orange is ook van mening dat de groothandelstarieven, met name voor hoge snelheid-internet, aanzienlijk hoger zullen blijven dan de ‘billijke tarieven’, ten nadele van de consument. Bovendien zal de aanzienlijke verhoging van de tarieven (tot 25 procent) in de loop van de tijd leiden tot ongerechtvaardigde en regelmatige prijsverhogingen, stelt het bedrijf.

Orange verzoekt de regulatoren dan ook om, zoals gevraagd door de Europese Commissie, de prijsevolutie van nabij te volgen. En om een herziening van de groothandelsprijzen te starten zodra een negatief effect op de retailprijzen wordt vastgesteld. Zulke een evaluatie moet er uiterlijk tegen eind volgend jaar komen, vindt Orange.

Ook beleggers konden de nieuwe tarieven maar matig appreciëren. Op de beurs van Brussel daalde het Orange-aandeel met meer dan twee procent. Van het beursherstel sinds de corona-crash heeft het bedrijf nog maar nauwelijks kunnen profiteren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-28T10:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.