Kubernetes brengt ook buiten it voordelen

Kubernetes, een platform voor de orkestratie van software-containers, begint zijn vruchten af te werpen. Negen op de tien organisaties zegt dat cloud native-technologie, waaronder Kubernetes, de manier verandert waarop hun business opereert. En 91 procent zegt dat hun hele operatie, niet alleen de it, hiervan profiteert.

Dit blijkt uit de State of Kubernetes, een jaarlijks onderzoek dat VMware voor het vijfde achtereenvolgende jaar uitbrengt. Vorig jaar bleek dat Kubernetes een blijvertje is. De 2023-editie leert dat het orkestratie-systeem ook echt waarde oplevert. Het rapport kwam uit aan de vooravond van de beurs KubeCon/CloudNativeCon Europe die vandaag in Amsterdam van start is gegaan en duurt tot en met vrijdag.

Steeds meer ontwikkelteams gaan over op een cloud native-werkwijze om de kosten te drukken en de snelheid van ontwikkeling te verhogen. Kubernetes wint terrein als oplossing om op een gestandaardiseerde manier software sneller naar een werkende productieomgeving te brengen. 

Uit genoemd onderzoek blijkt dat it-operators efficiënter worden (64%) en ontwikkelaars productiever worden (60%). Ruim een derde van de respondenten (37%) zegt dat Kubernetes tot meer inkomsten leidt en niet alleen de kosten omlaag brengt. 25% meent dat als gevolg van Kubernetes het marktaandeel is  toegenomen. 21% ziet de klantervaring verbeteren en 20% spreekt van betere winstmarges. 

Naast business voordelen zijn er ook operationele voordelen. 50% zegt dat resources beter worden benut. 41% ziet kortere software-ontwikkelcycli. Volgens 36% is het proces verbeterd om naar de cloud te gaan. 33% ziet verminderde publieke cloud kosten.  

Voor het onderzoek werden 752 gekwalificeerde softwareontwikkelaars en it-professionals ondervraagd. De enquête richtte zich op functies die verantwoordelijk zijn voor Kubernetes in bedrijven met duizend werknemers of meer. De meeste ondervraagden kwamen uit de software-industrie, telecom, retail, maakindustrie en financiële dienstverlening. Het ging om bedrijven met grote aantallen ontwikkelaars.

KubeCon Amsterdam uitverkocht

KubeCon/CloudNativeCon Europe nam vanmiddag een aanvang met ruim tienduizend bezoekers, en is daarmee volledig uitverkocht. Daarnaast zijn er nog vierduizend online-deelnemers. Daarmee behoort het evenement in Amsterdam tot de grootste opensource-conferenties in Europa.

Chris Aniszczyk, cto van organisator Cloud Native Computing Foundation, zei dat de conferentie steeds meer mainstream wordt. Opmerkelijk is dat 58 procent van de deelnemers in Amsterdam voor het eerst de KubeCon bezoekt. Volgens Aniszczyk zijn nu ook veel ‘later stage adapters’ van Kubernetes van de partij. Onder de genoemde stichting vallen inmiddels 159 software-projecten.
Veel nadruk ligt dit jaar op veiligheid, een punt van zorg bij Kubernetes. Een andere trend is WebAssembly (Wasm), een binair instructieformaat voor een ‘stack-based virtual machine’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-19T14:56:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.