Nvidia passeert grens van biljoen dollar beurswaarde

Nvidia heeft gisteren op Wall Street een beurswaarde van een biljoen (duizend miljard) dollar bereikt, ongeveer evenveel als alle Nederlanders in een jaar verdienen. De effectenbeurs begint zich nu ten volle te realiseren dat het Amerikaanse chipbedrijf als geen ander het ai-tijdperk vormgeeft. Nvidia is vier keer zoveel waard als ‘s werelds grootste chipmaker TSMC en acht keer zoveel waard als het kwakkelende Intel.

De (grafische) chips en computersystemen van Nvidia fungeren als de motor achter ai. Sinds vorige week woensdag werd het techbedrijf tweehonderd miljard dollar meer waard op de beurs, nadat de omzet- en winstverwachtingen snel omhoog waren geschoten. Analisten zien Nvidia een groeispurt beleven.

Grafische chips zijn niet aan te slepen. ‘Ze zijn moeilijker te verkrijgen dan drugs’, aldus Tesla-baas Elon Musk, nooit verlegen om een krachtige uitspraak. Nvidia doet er alles aan om aan de vraag naar zijn ai-chips te voldoen. Die chips drijven ChatGPT en soortgelijke diensten voor generatieve ai aan.

Jensen Huang, ceo en medeoprichter van Nvidia, zei tijdens de opening van de beurs Computex in de Taiwanese hoofdstad Taipei dat we thans op het omslagpunt van een nieuw computertijdperk staan met versneld computergebruik en ai. Thans zijn zaken mogelijk die voorheen niet konden. Bijna elk computer- en cloudbedrijf ter wereld heeft ai omarmd, aldus Jensen. 40.000 grote bedrijven en 15.000 startups gebruiken inmiddels Nvidia-technologieën.

Ai betekent dat iedereen nu computers kan programmeren. Je hoeft er alleen maar tegen te spreken, zei Huang in zijn eerste keynote sinds vier jaar. Volgens hem beleven we het eind van de ‘digitale tweedeling’. De barrière om zelf te programmeren is ongelooflijk laag geworden.

‘Omdat ai zo gemakkelijk valt te gebruiken, groeit deze technologie zo snel. Werkelijk elke bedrijfstak of branche wordt erdoor geraakt. Dankzij Nvidia’s chips kunnen bedrijven als Microsoft menselijke chat toevoegen aan zoekmachines zoals Bing. Nvidia levert behalve de chips en supercomputers ook een grote serie clouddiensten, vooraf getrainde basismodellen, geavanceerde raamwerken, geoptimaliseerde inferentie-engines en api’s om ai naar bedrijfsapplicaties te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-31T10:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.