Ict-vacatures dalen met dubbele cijfers

Een kleine tienduizend vacatures telt de ict-sector in België het voorbije kwartaal. Maar dat aantal zit in een fors dalende lijn. Op drie maanden tijd kent de ict-sector qua vacatures in verhouding zowat de grootste terugval van alle sectoren.

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde deze week het aantal vacatures in Belgische bedrijven in het tweede kwartaal van 2023.

Is in sommige sectoren, zoals bouw en transport, het aantal vacatures gestegen, het totale aantal vacatures daalde met een procent. In de ict-sector is die daling in verhouding het forst. Daar gaat het om een daling van een kleine twintig procent: van ruim 12.000 vacatures in het eerste kwartaal van 2023 gaan we naar een kleine tienduizend in het tweede kwartaal.

Vacaturegraad

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zogenaamde vacaturegraad - het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming - voornamelijk daalt in die ict-sector (informatie en communicatie). Voor alle vacatures bedraagt die vacaturegraad 4,63 procent, een lichte daling met 0,05 procentpunt. In de ict-sector daalt die vacaturegraad met maar liefst 1,38 procentpunt tot 7 procent vacaturegraad. Al is dat percentage wel nog steeds de op een na hoogste vacaturegraad van alle sectoren. Enkel de sector ‘verschaffen van accommodatie en maaltijden’ doet met een vacaturegraad van 9,1 procent beter de ict-sector.

Of hoe het aantal it-vacatures (fors) daalt, maar er in verhouding nog steeds veel jobs in de ict-sector openstaan.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-14T10:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.