HPE: nieuwe Itanium-generatie komt in 2017

De herhaaldelijk uitgestelde nieuwe generatie Itanium-processors komt komend jaar op de markt. HPE laat aan Computable weten dat Integrity-servers met de Kittson-chip mid-2017 op stapel staan.

'Alles loopt op schema om onze Integrity-servers voor HP-UX en OpenVMS in 2017 te verversen, gebruikmakend van de aankomende Intel ‘Kittson’ Itanium-processors', verklaart HPE-servertopman Ken Surplice. Hij antwoordt hiermee op vragen van Computable naar de toekomst van de 64-bit Itanium-processor en van servers met die Intel-chip. Doorvragen naar de timing levert het voorzichtige antwoord op dat HPE het met klanten heeft over mid-2017.

Continuïteit voor bestaande klanten

'We zullen ze updaten over de vooruitgang tegen het einde van dit jaar.' Het moment voor de release is dus niet in steen gebeiteld. 'Gezien de complexiteit van processorontwerp en -fabricage, gevolgd door grondige bedrijfskritische tests van de nieuwe processors, is het het beste om niet te proberen op een exacte datum te mikken', reageert Surplice. Over de volgend jaar verschijnende nieuwe Itanium-servers zegt de topman dat die systemen continuïteit bieden aan klanten van HPE.

De EMEA Category Manager voor Mission Critical Solutions benadrukt dat dit in lijn is met de afgegeven commitment om gebruikers van serverbesturingssysteem HP-UX te voorzien van support tot tenminste 2025. 'Voor zover wij weten, garandeert geen enkele andere leverancier Unix-support zo ver vooruit als dit.' Hij verwijst daarmee naar resterende Unix-leveranciers als IBM en Oracle (die Unix-servermaker Sun Microsystems heeft overgenomen).

Vele, vele jaren in productie

'Ondertussen zijn veel van onze klanten actief bezig hun oudere servers te verversen naar de huidige i4-generatie, met name OpenVMS-klanten die nu hun voordeel kunnen doen met de i4-generatie dankzij het werk van VMS Software', vertelt Surplice. De ontwikkeling van het klassieke serverbesturingssysteem OpenVMS is door HPE uit handen gegeven aan die externe firma.

De in maart uitgekomen versie 8.4-2 van OpenVMS ondersteunt de relatief recente i4-lichting van HPE’s Integrity-machines. 'Veel klanten benutten onze lang meegaande en zeer betrouwbare servers, en houden ze vele, vele jaren in productie.' Dit geldt zowel voor OpenVMS als voor HP-UX. Wat laatstgenoemde platform betreft, heeft HPE nog enkele andere vergaande ontwikkelingen op stapel staan.

Plannen voor HP-UX

De oude notie van een uitvoering voor industriestandaard x86-processors wordt door Surplice afgewezen. 'In het verleden had het niet veel zin om HP-UX naar x86 te porten aangezien isv’s [onafhankelijke softwareleveranciers - red.] geen interesse hadden in weer een port. Verder is de Unix-markt in EMEA sinds 2007 jaarlijks aanzienlijk aan het afnemen. Dus ik denk dat we de juiste beslissing hebben genomen om te investeren in het opbouwen van een bedrijfskritische Linux-omgeving op x86.'

Dit wil niet zeggen dat Linux - of Windows of VMware - geheel de plaats van HP-UX gaat innemen. 'We zijn nu in een gevorderd stadium om HP-UX te laten draaien op OpenStack en HPE Helion. Dit omvat provisioning op bare metal.' De Unix-variant van HPE krijgt dus een plek in de moderne, open cloud. Surplice antwoordt op vervolgvragen van Computable dat de support voor het onafhankelijke cloudplatform OpenStack als eerste zal arriveren.

In containers op Linux

Daarnaast werkt HPE aan containertechnologie voor HP-UX. 'Dit maakt het mogelijk om HP-UX applicaties te draaien in containers op Linux, op ProLiant-servers en bedrijfkritische Integrity x86-servers', legt de servertopman uit. Zodra die workloads van HPE’s Unix-platform in containers draaien op x86-hardware, kunnen ze meegaan in de flexibele resource-voorraden die HPE inricht met zijn datacenterarchitectuur Composable Infrastructure, dat ict echt als nutsmiddel mogelijk moet maken. Surplice vertelt nog dat een preview van de containertechnologie gepland staat om eind dit jaar geshowd te worden aan klanten.

In het artikel 'Itanium-processor blijkt alsnog miljardenmarkt' wordt de Itanium-roadmap verder uitgewerkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-21T09:55:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.