Bonheiden wint Agoria Smart City Award

Smart city

Bonheiden is de winnaar van de Agoria Smart City Award. De gemeente bouwde een fietsregistratiesysteem uit en combineerde dit met een origineel beloningssysteem.

Bonheiden, een gemeente in de provincie Antwerpen met bijna vijftienduizend inwoners, telt ongeveer achthonderd schoolgaande kinderen in het kleuter- en basisonderwijs. Zowat vijfhonderd kinderen registreerden zich tot nu voor het project. Bij hen is een rfid-chip aangebracht in het voorwiel of de fietshelm. Een draadloos systeem aan de fietsenstalling registreert alle fietsers. Het legt alle fietskilometers van de scholieren tussen huis naar school vast. De gemeente koppelde er een leuk beloningssysteem aan vast: de fietsritten brengen dukaten op die de jongeren kunnen inruilen op één van de vijf kermissen die jaarlijks in de gemeente plaats vinden.

Via een app was te volgen wie het meeste kilometers heeft gereden, maar ook de gemeente kan zijn winst uitrekenen: zo zullen de kinderen op een schooljaar drie keer de aarde rondgefietst hebben en 29 ton koolstofdioxide-uitstoot hebben voorkomen.

Bredere uitrol

Burgemeester Guido Vaganée van Bonheiden: ‘De volgende stap is ook andere locaties te voorzien van dergelijke scanners zoals de naschoolse activiteiten, sportinfrastructuur, muziekschool, et cetera. We kunnen het systeem ook gebruiken om bepaalde veilige fietsroutes, zoals onze fietsstratenroutes, te ondersteunen met extra bonuspunten. Het zou bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om deze technologie in te zetten om verkeerslichten te sturen in functie van het aantal gescande fietsers. Ook voor het gemeentepersoneel zal de registratie van de wettelijke fietsvergoeding vanaf nu digitaal verlopen.’

‘Bonheiden bewijst dat ook kleine gemeentes kunnen uitblinken in smart city-beleid,’ vindt ceo Marc Lambotte van Agoria. ‘Misschien hebben deze bescheidenere gemeentes minder personeel dan grootsteden, maar dankzij technologie kunnen ze op een innovatieve manier toch hun burgers een goede dienstverlening bieden. Zo slagen ze erin om van hun gemeente een aangename plaats te maken. Technologiebedrijven kunnen daarbij helpen. Het fietsscanningsysteem van Bonheiden is alvast een voorbeeld dat navolging verdient.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-26T10:02:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.