België is Europese koploper in digitale werkplek

Nieuw kantoor

Gemiddeld is 38 procent van de grote Europese ondernemingen vergevorderd in de modernisering van de werkplek, maar in België is dat al bij 46 procent van de bedrijven het geval. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Digital Workplace in Europe’ van Matrix42 dat Computable exclusief kon inkijken.

De omschakeling naar de digitale werkplek versnelt, zelfs al staat het concept bij vele Europese ondernemingen nog in de kinderschoenen, zo blijkt uit de enquête die bij 180 Europese bedrijven met minstens duizend personeelsleden werd afgenomen. 28 daarvan kwamen uit België. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Matrix42, een leverancier van software voor werkplekbeheer.

Voorloper in thuiswerken

Opvallend: samen met Frankrijk is België een pionier qua modernisering van jobs en de digitalisering van de werkplek. Gemiddeld is 38 procent van de grote Europese ondernemingen vergevorderd in die modernisering, in België is dat al bij 46 procent van de ondervraagde bedrijven het geval. Slechts 7 procent van de Belgische organisaties moet er nog mee van start, wat uitzonderlijk laag is.

Ons land staat bijvoorbeeld het verst wat mobiel werken en thuiswerken betreft, 54 procent van de ondervraagden geeft aan dat dit volledig ondersteund wordt, gemiddeld is dat slechts 27 procent. In de helft van de bedrijven is ook alles voorzien voor mobiele toegang tot apps en data (gemiddeld: 30 procent). Bij 39 procent is er een byod-policy.

HR-diensten

Ook qua strategie en organisatie zijn de Belgische ondernemingen behoorlijk vooruitstrevend. 39 procent van de respondenten geeft aan dat een sla-gebaseerde omgeving is geïnstalleerd, 43 procent claimt dat de ‘workplace strategy’ helemaal op punt staat. Ook met de toegang tot hr-diensten zit het goed: 36 procent geeft aan dat aan de verwachtingen volledig tegemoet is gekomen. De belangrijkste investeringen hier zijn toegang tot self service hr-diensten (50 procent) en externe gehoste hr-diensten as a service (46 procent).

Toch is niet alles peis en vree. Zo zegt bijvoorbeeld maar 14 procent van de ondervraagde Belgische it- en hr-managers dat de bredere organisationele en culturele omslag al is gemaakt, tegenover gemiddeld 31 procent in heel Europa.

‘De tijd waarin het voldoende was om alleen nieuwe toestellen of nieuwe software te introduceren, is voorbij. Om meer ambitieuze bedrijfsdoelstellingen te bereiken, is een moderne, geïntegreerde digitale werkplek onmisbaar’, aldus Bert van den Dobbelsteen, country manager Benelux bij Matrix42.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-02T07:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.