IoT-netwerk Engie dekt heel België

Energieleverancier Engie (het vroegere Electrabel) is klaar met de uitrol van zijn Sigfox-netwerk in België. Binnen vijf jaar zullen tien miljoen objecten via het netwerk communiceren.

Het low power wide area network (lpwan) dat Engie medio 2015 besliste te bouwen in België, is klaar. Dat maakt het bedrijf bekend. Het netwerk is gebaseerd op de Sigfox-technologie en wordt uitgebaat door het filiaal Engie M2M.

Sigfox is een van oorsprong Franse technologie die momenteel al in 24 landen en voor ongeveer zeven miljoen objecten gebruikt wordt. Het werkt in de unb (ultra narrow band), het signaal kan daardoor tot duizend kilometer ver reiken en gemakkelijk door gebouwen doordringen. Elk Sigfox-basisstation kan een miljoen objecten beheren. Die hebben geen simkaart of gateway nodig. Een connectie via Sigfox verbruikt tweehonderd tot zeshonderd keer minder energie dan traditionele mobiele netwerken waardoor objecten die op batterijen functioneren tot twintig jaar autonoom kunnen blijven.

Een van de pilootprojecten van het netwerk is de Antwerpse drinkwatermaatschappij Waterlink die via Sigfox de opvolging van het waterverbruik vereenvoudigt en waterlekken kan detecteren. Ook het onderhoud van de installaties en het verzekeren van een duurzaam gebruik van water vergemakkelijken met netwerk. Indien de piloot succesvol is, zullen ongeveer 205.000 watermeters dit jaar met deze toepassing uitgerust worden.

Alles wordt slim

Andere klanten testen vandaag verschillende toepassingen: slimme parkeermeters, energiemeters en watermeters, ‘track and trace’-oplossingen om goederen op te volgen doorheen de logistieke ketting, slimme parkeerborden, toepassingen voor toegangscontrole, slimme vuilbakken, luchtkwaliteitssensoren, lekdetectiessytemen, vullingsgraadsensoren voor stookolietanks en watertanks, rookdetectors, alarmsystemen, bewegingsmelders, et cetera.

Engie bekijkt ook toepassingen zoals autonome en draadloze rookdetectors die communiceren met het Sigfox-netwerk. Dankzij het signaal dat de rookdetector naar Sigfox stuurt, wordt de gebruiker in real time gewaarschuwd wanneer er zich een eerste rookontwikkeling voordoet, via een telefonische oproep, sms, email of melding en allemaal zonder gsm-abonnement. Dit kan op plaatsen waar geen Wi-Fi, Bluetooth of GSM-bereik is en wanneer er een elektriciteitspanne is.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-13T10:55:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.