Vlaanderen wil elke gemeente slim maken

smart city

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters heeft vier miljoen euro over om elke gemeente in Vlaanderen - klein en groot - ‘slim’ te maken. Met een subsidie-oproep krijgen ze de kans om uit te zoeken wat het internet of things voor hen kan betekenen.

Het plan van Muyters haakt in op het City of Things-project dat Vlaanderen, de stad Antwerpen en imec eerder opzetten. De lessen die uit die proeftuin werden geleerd, worden nu doorgetrokken naar alle Vlaamse gemeenten. Zij krijgen de kans om projecten op te zetten rond bijvoorbeeld slim parkeren, gezondheidszorg op afstand of efficiënt energieverbruik.

De gemeenten worden hiervoor bijgestaan door het Leuvense onderzoeks- en innovatiecentrum imec. Er gaat daarbij veel aandacht naar een open aanpak, zodat toepassingen die in de ene gemeente ontwikkeld worden, ook mogelijkheden bieden om in een andere stad mee aan de slag te gaan.

‘Het leven aangenamer en duurzamer maken met alles wat onze technologie te bieden heeft, dat is waar city of things om draait’, zegt minister Muyters. ‘Vandaag is het tijd een versnelling hoger te schakelen door ervoor te zorgen dat élke Vlaamse stad of gemeente, hoe groot of hoe klein ook, de mogelijkheid heeft na te denken over wat het internet der dingen voor hen kan betekenen. Als we het vandaag slim aanpakken door samen te werken, zetten we Vlaanderen in de toekomst op de kaart als dé slimme regio van Europa, dé voorloper in smart cities en het internet of things.’

Het project werd vandaag voorgesteld in Bonheiden, dat zelf al aan de slag is gegaan met smart city-toepassingen, waaronder de slimme fietsscanner voor de kinderen van de gemeentelijke basisschool. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-10T12:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.