IBM lanceert Power Systems Server met ai-chip

Techgigant IBM presenteert een nieuwe serverlijn die is toegespitst op artificiële intelligentie (ai). De nieuwe generatie Power System Servers bevat een Power9-chip die is toegespitst op de groeiende vraag naar rekenkracht voor ai-taken zoals slimme analyse van grote databestanden en de inzet van zelflerende systemen. Er is vier jaar aan de chip voor de nieuwe serverlijn gewerkt.

IBM: 'Artificiële intelligentie (ai) is één van de meest ingrijpende technologische revoluties van de voorbije jaren. Het klassieke programmeren met geformaliseerde code heeft plaats gemaakt voor neurale netwerken, machine learning en zelflerende systemen. Op basis van enorme hoeveelheden, soms ongestructureerde, data kunnen ai-systemen ‘zelf leren'.'

Volgens Big Blue worden de ontwikkelingen van ai vaak vanuit software benaderd, maar vraagt die opkomst van cognitieve technologie ook om aanpassingen van de hardware en infrastructuur. IBM: 'Eén van de grootste uitdagingen waar we bij ai mee kampen is de gigantische rekenkracht die het verwerken en combineren van enorme datasets vergt. Daar is bestaande architectuur niet op berekend.'

IBM heeft vier jaar aan de nieuwe chip voor zijn serverlijn gewerkt. Het werkte onder meer samen met Nvidia en Xylinx die processoren op videokaarten (gpu’s), accelerators en andere technologie leverden voor de nieuwe serverlijn. Volgens IBM werkt het Amerikaanse ministerie voor Mlieu en Energie aan een nieuwe serie supercomputers waarvan de Power9-chips de basis vormen. Ook internetgigant Google zou interesse hebben in de nieuwe serverlijn. 

AS/400

De nieuwe Power System Servers worden 5 december 2017 gepresenteerd tijdens de AI Summit in New York. Bob Picciano hoofd van de IBM-divisie voor cognitieve systemen presenteert die nieuwe lijn aan de deelnemers van die bijeenkomst.

De Power Systems Server-lijn komt voort uit de oorspronkelijke AS/400-tak van IBM, die later is omgedoopt in i-Series en weer later Power Systems Server is gaan heten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-05T10:45:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.