In elk trendrapport duikt het op: artificial intelligence wordt de toekomst. Maar kan je dat ook gewoon studeren in ons land? En wat met data sciences, want is de datawetenschapper niet dé job van de toekomst?
Als we kijken naar universitaire studies in ons land rond artificial intelligence (ai), dan is zo’n opleiding toch nog vrij beperkt. Zo blijkt er nog geen richting aan de Vlaamse universiteiten of hogescholen die zich uitsluitend op ai richt.
Bij de KU Leuven wordt bijvoorbeeld geen volledig traject rond ai (vanaf de bacheloropleiding) aangeboden. De universiteit biedt wel een master-na-masterprogramma aan. Of zoals het op de website staat: een one-year Advanced Master’s programme. Er zouden plannen zijn op om dit naar een (volledig) masterprogramma te brengen, maar die zijn op dit moment nog niet concreet.
KU Leuven biedt daarom wel de opleiding Computerwetenschappen aan waarbinnen studenten voor een optie ai kunnen kiezen. Wat hen, zo klinkt het in Leuven, een volwaardig traject in deze specialisatie biedt.
En data sciences?
Als ai wordt aangeboden vanuit het reguliere onderwijs, dan zit het vervat in een technische opleiding. Een gelijkaardig verhaal rond data sciences. Dat is bijvoorbeeld bij de Universiteit Antwerpen een onderdeel van de masteropleiding informatica. Of het kan, zoals in Leuven, via de opleiding handelsingenieur.
Ook bij Vlaamse hogescholen worden artificial intelligence en data sciences geïntegreerd in bestaande opleidingen. Zo wordt in de opleiding software management van de Karel De Grote Hogeschool specifiek verwezen naar ai en data sciences. Data analytics en business intelligence blijken overigens al meer ingeburgerd bij de opleidingen.
Naar Nederland
Voor een opleiding data science en ai vanaf de start, ben je voorlopig toch nog op buitenlandse universiteiten aangewezen, zoals in Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Zeker als het om een combinatie van beide gaat.
Dat bleek ook toen het carrièreblad Jobat onlangs een studente uit Vlaams-Brabant interviewde die uiteindelijk ging aankloppen (en studeren) bij een universiteit uit Maastricht.
Daar vond ze de opleiding ‘Data Science and Knowledge Engineering’. Die bleek het meest divers en ook het meest aansluiten bij ai en data sciences. “Je leert programmeren, maar je krijgt ook inzicht in de werking van de menselijke hersenen en hoe je computers kan programmeren om die werking te benaderen”, zo klonk het.