Europa moet fiberinvesteringen opkrikken

Glasvezel

Europa moet zijn investeringen in glasvezel optrekken. Dat zegt de FTTH Council. Niet alleen is de vraag er, maar een snelle en brede uitrol van glasvezel is ook noodzakelijk om economisch niet achterop te geraken en de trein niet te missen van de volgende generatie digitale diensten.

De FTTH Council (Fibre to the home) is een industrieorgaan dat verschillende spelers uit de telecom- en elektronicawereld verenigt om glasvezelverbindingen te promoten. De organisatie hield deze week zijn jaarlijkse verkiezing van zijn raad van bestuur en voorzitters van de werkgroepen. In de marge daarvan deed het enkele opvallende aankondigingen en aanbevelingen aan de Europese leiders.

Zo gaat de FTTH een nieuw project lanceren om de kostenbesparingen te kwantificeren bij het bouwen van convergente glasvezel-5G-netwerken. Daarvoor is het nodig dat de traditionele silo’s tussen ‘vaste’ en ‘mobiele’ netwerken sneuvelen, zegt het industrieorgaan, maar het zorgt eveneens voor een grote opportuniteit om veel efficiënter iedereen en alles overal te verbinden. Er zal zo ook ruimte komen voor nieuwe investeringsmodellen, bijvoorbeeld het aanbieden van enkel wholesale producten.

Verder moet er ook nagedacht worden wat er moet gebeuren met het oude kopernetwerk dat overal in de grond ligt. Die beslissing heeft een enorme invloed op de investeringen die in glasvezel gebeuren. In Zweden en Spanje bijvoorbeeld loopt de levenscyclus van het koper stilaan ten einde, maar andere landen zijn zo ver nog niet. Aan de vraagzijde ligt het niet, zegt de FTTH. Uit eigen marktonderzoek blijkt dat glasvezelaansluitingen in Spanje op een jaar tijd met 36 procent zijn toegenomen. In Frankrijk met 34 procent. Zowat 94 procent de Zweden en die nog geen glasvezel hebben, willen graag zo’n verbinding in huis halen. Dat alles staat in schril contrast met het aanbod: maar 33 procent van alle Europese huishoudens heeft momenteel de kans om glasvezel te bestellen.

De laatste rondes van de onderhandelingen rond de European Electronic Communications Code is een uniek moment om nieuwe regulaire fundamenten te leggen voor investeringen in nieuwe glasvezelnetwerken, meent de FTTH. Zolang die Code maar een duidelijk en consistent engagement naar glasvezel toont.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-23T14:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.