Belgische chip geeft koper tweede leven

Kasteel Arenberg KU Leuven

Kasteel Arenberg van de KU Leuven

Onderzoekers van Nokia Bell Labs in Antwerpen en de KU Leuven hebben een chip gebouwd die data aan 20 Gigabit per seconde over een coaxkabel kan pompen. Dat schrijft Bits&Chips. Met de nieuwe technologie hoeven niet alle bestaande traditionele kabels door glasvezel vervangen te worden.

De 20 Gigabit per seconde (full duplex, dus in twee richtingen) is ongeveer een verdubbeling van wat de allerbeste apparatuur momenteel aankan. De technologie zou vooral ingezet kunnen worden in ‘the last mile’, het stukje verbinding tussen het glasvezelnetwerk van de operatoren en de bestaande verbindingen die naar de huizen en gebouwen van eindgebruikers lopen.

Met de nieuwe chip zal de flessenhals in de toekomst daar een stuk kleiner zijn, zonder dat bestaande koperdraad moet vervangen worden, er dure optische apparatuur nodig is of er graafwerken moeten gebeuren.

Ook de manier waarop de chip gebouwd is, is innoverend. Chips die koperlijnen aansturen zijn normaliter volgens de III-V-technologie gebouwd. Die methode is duur, verbruikt veel vermogen en is lastig te integreren in bestaande communicatiesystemen. De Belgische chip gebruikt het standaard cmos-procedé, wat leidt tot een compacte, goedkope en zuinige alles-in-een-oplossing.

De onderzoekers gaan het huidige prototype nog verder verfijnen en ook machine learning toepassen om de signaalverwerking in de chip nog te verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-01T11:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.