Protesten tegen sluiting fabriek Fujitsu in Augsburg

Protestactie tegen sluting fabriek Fujitsu in Augsburg tijdens Fujitsu Forum in München. (foto: Rik Sanders)

Vakbonden en het personeel van de Fujitsu-fabriek in Augsburg houden vandaag een protestactie tegen de voorgenomen sluiting van de productielocatie. Daarbij verliezen naar verwachting 1.500 werknemers van de fabriek hun baan. De demonstratie vindt plaats op de Willy Brandt-Platz in München, in de buurt van het beurscomplex waar Fujitsu deze week zijn jaarlijks klanten- en partnerevenement Fujitsu Forum organiseert.

Eind oktober maakte Fujitsu onverwachts bekend in 2020 de fabriek in Augsburg te willen sluiten. Het bedrijf hevelt de productie over naar Japan. Op de locatie worden onder andere Fujitsu Primergy Servers, geheugensystemen en geavanceerde moederborden geproduceerd, net als pc's en notebooks. Voor deze laatste pc-lijn werd vorig jaar een joint venture met Lenovo gesloten. De productie hiervan wordt gefaseerd overgebracht naar Lenovo.

De vakbonden spreken van jarenlang mismanagement waarvan nu het personeel de dupe dreigt te worden. Ook vragen zij zich af waar het sociale gezicht van Fujitsu blijft, waar het Japanse bedrijf altijd prat op gaat. Zij vinden dat de overheid moet ingrijpen om dit grote arbeidsverlies tegen te gaan. De leuze 'Zonder Augsburg heeft Fujitsu in Duitsland geen toekomst meer' was vanochtend herhaaldelijk te horen en te lezen op protestborden tijdens de manifestatie. Volgens Fujitsu is sluiting noodzakelijk om de kosten in Europa terug te dringen en de (achterblijvende) groei in winstgevendheid te versnellen.

De fabriek - een oude Siemens-locatie - is de laatste grote overgebleven pc-fabriek in Europa; daarnaast zijn er nog gespecialiseerde computerfabrieken en assemblagelocaties.

Saneren

Bij Fujitsu in Duitsland werken 12.000 man; in 2015 sloot Fujitsu ook al een R&D-locatie in Paderborn. Het computerbedrijf maakte op Fujitsu Forum bekend dat het naast het sluiten van de fabriek in Augsburg nog andere kostenbesparende maatregelen gaat doorvoeren, met name in Japan, Duitsland en Engeland. Daarbij gaat onder meer de verkooporganisatie op de schop en worden er managementlagen weggesneden. Hoeveel banen deze maatregelen kostten, is niet bekendgemaakt. Wel is al duidelijk dat er in Duitsland naast de 1.500 werknemers van de Augsburg-fabriek nog driehonderd medewerkers hun baan verliezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-07T10:17:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.