Belg wacht op 5G, maar moet geduld hebben

5G

Vier op de tien Belgen verwacht binnen het jaar 5G te hebben en de helft van de Belgische early adopters wil ook meer betalen voor 5G-diensten. De kans dat 5G op zo’n korte termijn realiteit wordt in ons land is echter bijzonder klein.

Een en ander komt naar voor in een studie van netwerkleverancier Ericsson. Het bedrijf ondervroeg tweeduizend smartphonegebruikers in België.

Vier op de tien Belgische smartphonegebruikers verwacht dat 5G het komende jaar beschikbaar is in België. Eenzelfde aantal is niet tevreden over de huidige mobiele snelheid van het internet en zeven op de tien smartphonegebruikers zijn niet tevreden over de huidige kwaliteit van videostreaming. Hoge snelheden in 5G-zones, slimme domotica en sportervaringen in augmented reality zijn de top 5G-diensten die consumenten graag zouden toevoegen aan hun 5G-plannen.

Op dit moment zegt 40 procent van de Belgische smartphonegebruikers dat ze klaar zijn om zichzelf uit te rusten met een 5G-compatibele-smartphone zodra deze beschikbaar is op hun markt. Bijna de helft (43 procent) van de ondervraagde Belgen verwacht dat 5G-smartphones anderhalf keer zo duur zijn als 4G-telefoons.

Overheid

Zowel bij consumenten als leveranciers lijkt er dus wel welwillendheid te zijn tegenover 5G, maar de politiek wil niet mee. De komst van 5G in België wordt immers geblokkeerd door een gelddispuut tussen de federale overheid en de verschillende deelstaten. Die laatste willen een groter deel van de opbrengst, maar daar is de federale overheid niet mee akkoord. De opbrengst van een 5G-veiling wordt op zo’n 680 miljoen euro geschat en in het verleden werd dat geld via een 80/20-sleutel verdeelt. Maar dit keer willen de deelstaten dus een groter deel van de koek. De patstelling is nog niet doorbroken en daardoor lijkt het bijzonder onwaarschijnlijk dat België voor 2021 (of zelfs later) een 5G-netwerk zal hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-04T14:19:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.