Vinci Energies neemt Koning & Hartman over

Vinci Energies lijft Koning & Hartman in, een telecomdienstverlener gespecialiseerd in communicatienetwerken. Door deze acquisitie versterkt het Franse technologieconcern zijn portfolio in de sectoren ict, telecom en industrie in de Benelux. Met ruim 320 medewerkers in Nederland en België realiseerde het Amsterdamse Koning & Hartman vorig jaar een omzet van 66 miljoen euro .

De transactie, die nog wordt voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), zal naar verwachting begin juli 2019 worden afgerond. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Koning & Hartman biedt telecommunicatieoplossingen en bouwt kritische communicatienetwerken. Met name voor de sectoren industrie, telecom, zakelijke en financiële dienstverlening, gezondheidszorg, openbare orde & veiligheid en openbaar vervoer. De activiteiten zijn volgens Vinci Energies complementair aan het eigen portfolio. De technisch dienstverlener bedient de markt met de merken Actemium, Axians, Omexom en Vinci Facilities. De beoogde overname van Koning & Hartman betekent met name een versterking voor ict-dienstverlener Axians en industriële dienstverlener Actemium.

Autonoom

Volgens Oswald Coene, algemeen directeur van Koning & Hartman, kan zijn bedrijf profiteren van de grotere schaal waarop het technologieconcern opereert, zowel op het gebied van innovatie en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening aan klanten, als voor de medewerkers. Het bedrijf wordt een autonoom opererende businessunit binnen Vinci Energies met het hoofdkantoor in Amsterdam en bijkantoren in Delft en Vilvoorde.

Bij Koning & Hartman stapte in 2014 Vlugtinvest als minderheidsaandeelhouder binnen. Dit is het investeringsvehikel van de familie Blokker. Meerderheidsaandeelhouder bleef de huidige algemeen directeur Coene. De nieuwe eigenaar meldt dat 'alle aandeelhouders de aandelen overdragen aan Vinci Energies.'

Vinci Energies behaalde in 2018 een omzet van 12,6 miljard euro, is actief in 53 landen en telt wereldwijd 77.500 medewerkers. In Nederland ligt de omzet op 520 miljoen euro; met drieduizend medewerkers. België is goed voor een omzet van 445 miljoen euro met 2.440 medewerkers.

Elektronische fabriek

De wortels van Koning & Hartman gaan terug tot 1887, toen het onder de naam Elektronische Fabriek startte als een installatiebedrijf voor openbare voorzieningen en de scheepsbouwindustrie. Het bedrijf veranderde daarna door diverse fusies meerdere malen van naam en werd in 1991 als Koning & Hartman overgenomen door ict-concern Getronics. Op dat moment was het een distributeur en servicebedrijf van data- en telecommunicatienetwerken.

In 2005 volgde een management buyout van de Getronics-divisies telecommunicatie en industriële automatisering onder de naam Koning & Hartman. Een belangrijke overname was die van eind 2012: toen nam het bedrijf van KPN de installatie- en onderhoudswerkzaamheden van telefonie- en datasystemen over. Eind 2014 volgde de acquisitie van Radio Access voor meer expertise op het terrein van mobiele communicatienetwerken en -oplossingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-20T11:36:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.