Smart factories zorgen voor economische reuzengroei

Rubiks

Smart factories kunnen minstens 1.500 miljard dollar bijdragen aan de wereldeconomie door verbeteringen in productiviteit, kwaliteit, marktaandeel en klantenservice. Twee derde van deze totale waarde moet echter nog worden gerealiseerd. Dit blijkt uit een studie van het Capgemini Research Institute waarvoor duizend managers uit dertien landen werden ondervraagd.

De investeringsbereidheid in smart factories is groter dan ooit, maar de uitdagingen op het gebied van schaalvergroting moeten nog worden overwonnen. In het rapport ‘Smart Factories @ Scale’ worden de twee belangrijkste uitdagingen voor schaalvergroting geïdentificeerd: de convergentie van informatietechnologie (it) en operationele technologie (ot) en de benodigde vaardigheden en capaciteiten om de transformatie te stimuleren, zoals cross-functionele capaciteiten, soft skills en digitale vaardigheden.

Het rapport benadrukt ook hoe een 'intelligente industrie', een kans is voor fabrikanten die nieuwe manieren zoeken om bedrijfswaarde te creëren, hun activiteiten te optimaliseren en te innoveren voor een duurzame toekomst.

In vergelijking met twee jaar geleden boeken meer organisaties vooruitgang met hun slimme initiatieven; een derde van de fabrieken is al getransformeerd tot een slimme faciliteit. Fabrikanten zijn nu van plan om de komende vijf jaar veertig procent meer slimme fabrieken te bouwen en hun jaarlijkse investeringen met een factor 1,7 te verhogen ten opzichte van de afgelopen drie jaar. 

Op basis van dit groeipotentieel schat Capgemini in dat slimme fabrieken de komende vijf jaar tussen de 1.500 en 2.200 miljard dollar aan de wereldeconomie kunnen toevoegen. In een studie uit 2017 liet Capgemini zien dat ruim veertig procent van de organisaties lopende smart factory-projecten had; dat is een veelbelovende stijging naar bijna zeventig procent in twee jaar tijd. 5G zal een belangrijke ‘enabler’ worden, omdat het fabrikanten de mogelijkheid biedt om een verscheidenheid aan realtime- en robuuste toepassingen te introduceren of te verbeteren.

Moeite met opschalen

Ondanks deze positieve vooruitzichten zeggen fabrikanten dat het moeilijk is om succes te boeken; slechts veertien procent  bestempelt de bestaande initiatieven als 'succesvol'. Bijna zestig procent van de organisaties zegt dat ze moeite hebben om op te schalen. De twee belangrijkste uitdagingen voor schaalvergroting zijn de it-ot-convergentie en mankerende vaardigheden bij personeel. 

De it-ot-convergentie - met inbegrip van de inzet en integratie van digitale platforms, de beschikbaarheid van gegevens en cybersecurity - is van cruciaal belang om de digitale continuïteit te waarborgen en samenwerking mogelijk te maken. Agnostische en veilige meerlaagse architecturen zullen een geleidelijke convergentie mogelijk maken.

Naast digitaal talent zal ook een reeks vaardigheden en capaciteiten nodig zijn om smart factory-transformatie aan te sturen, met inbegrip van multifunctionele profielen, zoals engineering-fabricage, productieonderhoud- en veiligheidsbeheer en -beveiliging. Maar ook soft skills, zoals probleemoplossing en vaardigheden op het gebied van samenwerking, zullen van cruciaal belang zijn.

Volgens het rapport moeten organisaties leren van excellerende organisaties (tien procent van de totale steekproef) die aanzienlijke investeringen doen in de fundamenten - digitale platforms, beschikbaarheid van data, cybersecurity, talent, governance - en een uitgebalanceerde ‘efficiency by design’- en ‘effectiviteit in operations’-benadering, waarbij de potentie van data en samenwerking volledig wordt benut.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-14T10:22:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.