Video en gaming profiteren als eerste van 5G

Cristiano Amon (Qualcomm) voorziet problemen bij uitrol

Cristiano Amon, president van chipfabrikant Qualcomm, tijdens CES 2020 in Las Vegas.

Video en gaming worden de komende jaren de grootste trekkers van 5G. Deze applicaties gaan ook het meest profiteren van de aanzienlijk hogere snelheid en minimale vertraging die 5G belooft.

Dit zegt Cristiano Amon, president van chipfabrikant Qualcomm, tijdens de techbeurs CES in Las Vegas. Hem werd gevraagd te voorspellen hoe 5G ons leven gaat veranderen. 

Volgens Amon wordt vaak ten onrechte gedacht dat het succes van 5G volledig afhangt van nieuwe use cases en wat hij noemt ‘esoterica’. Daarbij wordt vergeten dat ook reeds bestaande diensten op gebied van video, gaming en muziek garen spinnen bij 5G. Hun kwaliteit wordt aanzienlijk beter. Met name zelfgemaakte video krijgt nu eindelijk een professionele kwaliteit, aldus Amon. Ook de wereld van gaming gaat veranderen. De Qualcomm-president ziet mobile gaming mainstream worden. Dit gaat ten koste van de consoles. ‘Mobiele apparaten gaan het echt overnemen,’ stelt Amon. 

Brillen

De topman ziet ook de wearables sterk opkomen, zoals brillen met een ingebouwde camera. Deze mobiele apparatuur krijgt dankzij 5G razendsnel allerlei informatie binnen uit de cloud. Vlak voor een vergadering zet je even zo’n bril op. Deze herkent alle deelnemers aan de vergadering en geeft snel van deze personen relevante informatie, zoals hun expertise en achtergronden. 

Ook de connectiviteit van pc’s verbetert aanzienlijk met 5G. Maar de grootste transformatie gaat 5G in de auto-industrie geven. Autofabrikanten veranderen in ‘cable operators’ die allerlei content distribueren naar het scherm in de auto. Het grote onderscheid tussen 5G en haar voorgangers is dat de nieuwe technologie zich op de hele industrie richt in plaats van alleen de telefoon. 

Computerkracht

Heel veel nieuwe use cases worden mogelijk door de snelheid van 5G te combineren met de cloud. Via de cloud komen overal oneindig veel computerkracht, opslag en data beschikbaar. 5G brengt de cloud bij alle apparaten en toepassingen. De rekenkracht verschuift van datacenters naar de randen van het netwerk (edge computing) dichtbij de ‘eindapparatuur’. Dit betekent een decentralisatie van de cloud waarbij gedistribueerde computernetwerken het werk overnemen.

Verdichting

"Veel burgers vragen zich ongeduldig af waar 5G blijft, terwijl ze tegelijkertijd geen zendmast in hun buurt willen hebben"

Amon ziet in de praktijk nog wel problemen ontstaan bij de uitrol van 5G. Deze technologie vereist een verdichting van het netwerk. Er zijn veel meer masten en opstelpunten nodig dan bij haar voorgangers. Technisch is de uitrol van 5G-basisstations geen probleem. Maar het kan lang duren voordat alle sites zijn geregeld. Per gemeente en soms per buurt zijn hiervoor onderhandelingen nodig. En die zullen niet allemaal even soepel verlopen.

Volgens Amon vragen veel burgers zich ongeduldig af waar 5G blijft, terwijl ze tegelijkertijd geen zendmast in hun buurt willen hebben. Als we 5G wensen, zullen we ook meer masten moeten accepteren. Amon denkt dat het tijd kost voordat het publiek zich daarvan bewust is. Over het algemeen is de bereidheid onder bestuurlijke organen groot om 5G uit te rollen, stelt Amon. Bestuurders zien wel in dat 5G impact heeft op het concurrerend vermogen van een economie. Landen als de VS en Zuid-Korea die heel snel overgingen op 4G, hebben daar economisch ook het meest van geprofiteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-09T10:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.