Trump ontzegt Huawei toegang tot chips

De VS nemen extra sancties tegen de Chinese gsm-bouwer Huawei. Het Amerikaanse ministerie van Handel gaat de maatregel verder uitbreiden waarbij Huawei geen chips kan verkrijgen die gebouwd werden met Amerikaanse software of technologie.

Door de nieuwe maatregel zou Huawei bijvoorbeeld geen chips meer kunnen betrekken van zijn eigen dochterbedrijf HiSilicon. Die baseert zich voor zijn silicium immers op ontwerpen van het (Britse) bedrijf ARM. ARM zou dan een speciale toestemming moeten krijgen van de Amerikanen om nog zaken te mogen doen met Huawei. De nieuwe regel zou zelfs gelden voor materialen of machines die aan derden worden geleverd, zoals chipbouwer TSMC, als diens eindproduct toch bij Huawei zou belanden. Bijna alle chipbouwers ter wereld gebruiken Amerikaanse apparatuur van bedrijven als KLA, LAM Research of Applied Materials om hun producten te bouwen of te ontwerpen.

Bijna tegelijkertijd verlengden de VS de licentieperiode die toestaat dat Amerikaanse bedrijven toch nog Huawei-apparatuur gebruiken. Het gaat voornamelijk om (lokale) telecomoperatoren. Die verlenging geldt nu tot 13 augustus. Verwacht wordt dat het de laatste keer zal zijn dat er verlenging wordt afgekondigd.

De Amerikaanse regering viseert Huawei omdat het vindt dat het bedrijf te nauwe banden heeft met de Chinese overheid en daarmee een bedreiging zou vormen voor haar nationale veiligheid. Via zijn netwerkapparatuur zou Huawei de VS kunnen bespioneren, vrezen de Amerikanen.

Vanuit China wordt alvast geërgerd gereageerd op de nieuwste Amerikaanse maatregelen. De overheid laat via Chinese media weten dat het zelf overweegt om een ‘lijst met onbetrouwbare bedrijven’ op te stellen en dat daar Amerikaanse ondernemingen als Qualcomm en Apple op kunnen belanden. Dat zou ‘een eerste waarschuwing’ kunnen zijn. Ook Chinese bestellingen bij bedrijven als Boeing zouden heroverwogen kunnen worden, klinkt het.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-18T11:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.